Page 46 - Magazín JIP Potraviny
P. 46

Tiramisu




































                                                             Tiramisu

                                                             Suroviny:
                                                             500 g mascarpone, 6 vajec, 120 g cukru, balíček kakaa, 400 g podlou-
                                                             hlých piškotů, hrnek kávy mokka

                                                             Postup:
                                                             Oddělíme žloutky od bílků, žloutky rozmícháme ve velké míse s 60 g
                                                             cukru a poté s postupným rozmícháváním přidáváme mascarpone.
                                                             Bílky šleháme elektrickým šlehačem a v polovině procesu přidáme
                                                             zbylých 60 g cukru. Poté bílky ve fázi sněhu smícháme se žloutky typi-
                                                             ckým cukrářským mícháním (velmi pomalým otáčením cukrářské
                                                             vařechy po směru hod. ručiček). Důležité je promíchávat velmi pomalu,
                                                             jinak se sníh srazí a v tiramisu se poté bude objevovat tekutina. Kávu
                                                             máme v misce a postupně namáčíme piškoty z obou stran asi 0,5 cm
                                                             a skládáme do mísy obdélníkového tvaru, poté vlijeme asi půl cm silnou
                                                             vrstvu směsi, rozetřeme vařechou, posypeme kakaem a opět skládáme
                                                             namáčené piškoty. Pozor, tentokrát ve směru otočeném o 90°. Nakonec
                                                             necháme přes noc (nebo ekvivalentní čas) v lednici a můžeme podávat.




                                                             Panna cotta s malinami
            Panna cotta                                      Suroviny:
            s malinami                                       1 litr smetany, 4 lžíce třtinového cukru, 100 ml vody, 500 g malin,
                                                             vanilkový lusk, 6 lžic krupicového cukru, 6 plátků želatiny

                                                             Postup:
                                                             Do rendlíku vlijeme smetanu s cukrem a dužinou z vanilkového lusku.
                                                             Mícháme, než se cukr rozpustí. Želatinu namočíme do vody, necháme
                                                             okapat a přidáme do rendlíku. Počkáme, až se zcela rozpustí. Zahřejeme
                                                             smetanu (nesmí se vařit, udržujeme ji asi na 80 stupních). Směs nalijeme
                                                             do formiček a necháme v lednici alespoň šest hodin odležet a vychladit.
                                                             Maliny s cukrem a vodou dáme do rendlíku a svaříme. Pak je přepasíru-
                                                             jeme přes síto a podáváme s panna cottou.
       46
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51