Page 46 - Magazín JIP Potraviny
P. 46
Tiramisu
Tiramisu
Suroviny:
500 g mascarpone, 6 vajec, 120 g cukru, balíček kakaa, 400 g podlou-
hlých piškotů, hrnek kávy mokka
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků, žloutky rozmícháme ve velké míse s 60 g
cukru a poté s postupným rozmícháváním přidáváme mascarpone.
Bílky šleháme elektrickým šlehačem a v polovině procesu přidáme
zbylých 60 g cukru. Poté bílky ve fázi sněhu smícháme se žloutky typi-
ckým cukrářským mícháním (velmi pomalým otáčením cukrářské
vařechy po směru hod. ručiček). Důležité je promíchávat velmi pomalu,
jinak se sníh srazí a v tiramisu se poté bude objevovat tekutina. Kávu
máme v misce a postupně namáčíme piškoty z obou stran asi 0,5 cm
a skládáme do mísy obdélníkového tvaru, poté vlijeme asi půl cm silnou
vrstvu směsi, rozetřeme vařechou, posypeme kakaem a opět skládáme
namáčené piškoty. Pozor, tentokrát ve směru otočeném o 90°. Nakonec
necháme přes noc (nebo ekvivalentní čas) v lednici a můžeme podávat.
Panna cotta s malinami
Panna cotta Suroviny:
s malinami 1 litr smetany, 4 lžíce třtinového cukru, 100 ml vody, 500 g malin,
vanilkový lusk, 6 lžic krupicového cukru, 6 plátků želatiny
Postup:
Do rendlíku vlijeme smetanu s cukrem a dužinou z vanilkového lusku.
Mícháme, než se cukr rozpustí. Želatinu namočíme do vody, necháme
okapat a přidáme do rendlíku. Počkáme, až se zcela rozpustí. Zahřejeme
smetanu (nesmí se vařit, udržujeme ji asi na 80 stupních). Směs nalijeme
do formiček a necháme v lednici alespoň šest hodin odležet a vychladit.
Maliny s cukrem a vodou dáme do rendlíku a svaříme. Pak je přepasíru-
jeme přes síto a podáváme s panna cottou.
46