Page 44 - Magazín JIP Potraviny
P. 44
Zapečený lilek s rajčaty
a mozzarellou
Suroviny:
menší lilek rajčata
česnek 3 balení mozzarelly
parmezán olivový olej
bazalka sůl
Postup:
Lilek omyjeme a nakrájíme na plátky, které nepro-
řízneme úplně ke stopce a vložíme do vymaštěného
pekáčku. Česnek prolisujeme do oleje, mírně osolíme
a potřeme lilek na každý plátek. Rajčata a mozzarellu
nakrájíme na plátky a vložíme mezi každý plátek lil- Zapečený
ku. Posypeme nakrájenou bazalkou a parmazánem. lilek
Pokapeme olejem a vložíme do vyhřáté trouby na
180 °C. Pečeme do změknutí lilku a sýrové krusty.
Tradiční foccacia
Suroviny:
390 g hladké mouky
2 lžičky soli
Tradiční 7 g instantního droždí
foccacia 1 lžíce olivového oleje
½ plechovky černých oliv bez pecek
pár snítek čerstvého rozmarýnu
hrubší mořská sůl
Postup:
Hladkou mouku nasypte do mísy, přidejte sůl a droždí,
promíchejte a uprostřed udělejte důlek. Do důlku vlij-
te 300 ml vlažné vody a olivový olej, promíchejte a pak
prohněťte do pružného těsta. Větší mísu vymažte ole-
jem, doprostřed dejte těsto, zakryjte potravinářskou
fólií a nechte hodinu kynout na teplém místě. Těsto
rukama roztlačte do obdélníku. V pravidelných roze-
stupech do něj zapíchejte olivy a snítky rozmarýnu.
Potřete olejem a posypte solí. Při teplotě 200 °C pečte
30 minut pěkně dozlatova.
Bruschetta s ricottou
Suroviny:
Chléb nebo bageta nakrájená na plátky
2-3 lžíce extra panenského olivového oleje
1 malá šalotka nasekaná najemno
450 g cherry rajčátek
sůl a pepř
175 g ricotty
balzamikový ocet
bazalkové lístky
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Krajíce chleba zlehka potře-
te po jedné straně olivovým olejem a rozložte je potřenou
stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pečte
4–5 minut, vyndejte z trouby a obraťte je potřenou stranou
nahoru. Zatímco se chléb peče, rozehřejte v pánvi lžíci oli-
vového oleje, vhoďte šalotku a zhruba 2 minuty opékejte. Bruschetta
Přidejte cherry rajčátka, osolte a opepřete. Opékejte, dokud s ricottou
rajčátka nezačnou měknout, ale ještě udrží tvar, zhruba
3–4 minuty. Sundejte z ohně. Opečené krajíce dejte na
talíř, chleba pomažte ricottou, potom dejte rajčátka z pánve
a pokapejte balzamikovým octem. Podávejte teplé, ozdo-
bené bazalkovými lístky.
44