Page 44 - Magazín JIP Potraviny
P. 44

Zapečený lilek s rajčaty
       a mozzarellou

       Suroviny:
       menší lilek   rajčata
       česnek        3 balení mozzarelly
       parmezán      olivový olej
       bazalka       sůl

       Postup:
       Lilek omyjeme a nakrájíme na plátky, které nepro-
       řízneme úplně ke stopce a vložíme do vymaštěného
       pekáčku. Česnek prolisujeme do oleje, mírně osolíme
       a potřeme lilek na každý plátek. Rajčata a mozzarellu
       nakrájíme na plátky a vložíme mezi každý plátek lil-                                  Zapečený
       ku. Posypeme nakrájenou bazalkou a parmazánem.                                        lilek
       Pokapeme olejem a vložíme do vyhřáté trouby na
       180 °C. Pečeme do změknutí lilku a sýrové krusty.


                                                                          Tradiční foccacia

                                                                          Suroviny:
                                                                          390 g hladké mouky
                                                                          2 lžičky soli
                                                       Tradiční           7 g instantního droždí
                                                       foccacia           1 lžíce olivového oleje
                                                                          ½ plechovky černých oliv bez pecek
                                                                          pár snítek čerstvého rozmarýnu
                                                                          hrubší mořská sůl

                                                                          Postup:
                                                                          Hladkou mouku nasypte do mísy, přidejte sůl a droždí,
                                                                          promíchejte a uprostřed udělejte důlek. Do důlku vlij-
                                                                          te 300 ml vlažné vody a olivový olej, promíchejte a pak
                                                                          prohněťte do pružného těsta. Větší mísu vymažte ole-
                                                                          jem, doprostřed dejte těsto, zakryjte potravinářskou
                                                                          fólií a nechte hodinu kynout na teplém místě. Těsto
                                                                          rukama roztlačte do obdélníku. V pravidelných roze-
                                                                          stupech do něj zapíchejte olivy a snítky rozmarýnu.
                                                                          Potřete olejem a posypte solí. Při teplotě 200 °C pečte
                                                                          30 minut pěkně dozlatova.



       Bruschetta s ricottou

       Suroviny:
       Chléb nebo bageta nakrájená na plátky
       2-3 lžíce extra panenského olivového oleje
       1 malá šalotka nasekaná najemno
       450 g cherry rajčátek
       sůl a pepř
       175 g ricotty
       balzamikový ocet
       bazalkové lístky

       Postup:
       Troubu předehřejte na 200 °C. Krajíce chleba zlehka potře-
       te po jedné straně olivovým olejem a rozložte je potřenou
       stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pečte
       4–5 minut, vyndejte z trouby a obraťte je potřenou stranou
       nahoru. Zatímco se chléb peče, rozehřejte v pánvi lžíci oli-
       vového oleje, vhoďte šalotku a zhruba 2 minuty opékejte.                                  Bruschetta
       Přidejte cherry rajčátka, osolte a opepřete. Opékejte, dokud                              s ricottou
       rajčátka nezačnou měknout, ale ještě udrží tvar, zhruba
       3–4 minuty. Sundejte z ohně. Opečené krajíce dejte na
       talíř, chleba pomažte ricottou, potom dejte rajčátka z pánve
       a pokapejte balzamikovým octem. Podávejte teplé, ozdo-
       bené bazalkovými lístky.
       44
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49