Page 48 - Magazín JIP Potraviny
P. 48

FRANC                                                   IE










       Kulinářský zážitek


       Francouzská  kuchyně  je  synonymem  pro  vybrané  pokrmy.  Organizací  UNESCO  byla  dokonce
       označena jako nedotknutelné kulturní dědictví. Je kolébkou grande haute cuisine - gastronomie
       vysoké úrovně, která je typická pro luxusní restaurace s vysokými cenami. Francouzi dali světu
       nejznámější gastronomické příručky a encyklopedie - Larousse, Escoffier a průvodce Michelin
       je uznávaný jako nejvyšší autorita při oceňování kvality restaurací. Michelinské hvězdy jsou pro
       každou restauraci ve světě obrovskou reklamou.

       Co nesmí chybět za suroviny
       Francouzská kuchyně se liší region od regionu. Na typická jídla jednotlivých regionů Francie mají
       vliv místní přírodní podmínky, geografická poloha i okolní oblasti. Mezi hlavní suroviny francou-
       zské kuchyně patří jehněčí, skopové, telecí a hovězí maso, zvěřina, ryby a mořské plody. Ze zeleniny
       je to hlavně chřest, špenát, baby karotka či dýně. Nechybí zde ani různé masné a uzenářské výrob-
       ky, pečivo, především bagety, fougasse, croissanty a bylinky. Tato země se proslavila především
       výtečnými sýry, z nichž nejznámější jsou Brie, Morbier, Chebris, Roquefort, Camembert a další.
       K typickým jídlům patří francouzské palačinky, které se připravují jak na slano, tak na sladko. Fran-
       couzský oběd i večeře se v restauracích vždy skládá minimálně ze tří chodů. Před hlavním chodem
       a dezertem je nezbytný předkrm.














       48
   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53