Page 48 - Magazín JIP Potraviny
P. 48
FRANC IE
Kulinářský zážitek
Francouzská kuchyně je synonymem pro vybrané pokrmy. Organizací UNESCO byla dokonce
označena jako nedotknutelné kulturní dědictví. Je kolébkou grande haute cuisine - gastronomie
vysoké úrovně, která je typická pro luxusní restaurace s vysokými cenami. Francouzi dali světu
nejznámější gastronomické příručky a encyklopedie - Larousse, Escoffier a průvodce Michelin
je uznávaný jako nejvyšší autorita při oceňování kvality restaurací. Michelinské hvězdy jsou pro
každou restauraci ve světě obrovskou reklamou.
Co nesmí chybět za suroviny
Francouzská kuchyně se liší region od regionu. Na typická jídla jednotlivých regionů Francie mají
vliv místní přírodní podmínky, geografická poloha i okolní oblasti. Mezi hlavní suroviny francou-
zské kuchyně patří jehněčí, skopové, telecí a hovězí maso, zvěřina, ryby a mořské plody. Ze zeleniny
je to hlavně chřest, špenát, baby karotka či dýně. Nechybí zde ani různé masné a uzenářské výrob-
ky, pečivo, především bagety, fougasse, croissanty a bylinky. Tato země se proslavila především
výtečnými sýry, z nichž nejznámější jsou Brie, Morbier, Chebris, Roquefort, Camembert a další.
K typickým jídlům patří francouzské palačinky, které se připravují jak na slano, tak na sladko. Fran-
couzský oběd i večeře se v restauracích vždy skládá minimálně ze tří chodů. Před hlavním chodem
a dezertem je nezbytný předkrm.
48