Page 51 - Magazín JIP Potraviny
P. 51

Hovězí po burgundsku

                                 Suroviny:
                                 1,5 kg hovězího masa, 170 g špeku nebo slaniny, nakrájené na proužky, 2 lžíce slunečnicového oleje,
                                 1 mrkev, nakrájená na kolečka, 1 cibule, nakrájená na proužky, 1 lžička soli a čerstvě mletý pepř,
                                 2 lžíce hladké mouky, 950 ml červeného vína, 700 ml silného hovězího vývaru, 1 lžíce rajského protlaku,
                                 2 stroužky česneku, půl lžičky tymiánu, bobkový list, 750 g šalotek, 100 g másla, bouquet garni (4 snítky
                                 petrželky, 1 bobkový list, 2 snítky tymiánu svázané v gáze), 500 g žampionů
                                 Postup:
                                 Proužky špeku 10 minut povaříme v horké vodě, pak je slijeme a osušíme. Olej zahřejeme v hrnci, špek
                                 opečeme, pak jej vyndáme a dáme stranou. Maso si nakrájíme na 5x5 cm veliké kostičky. Olej v hrnci rozpálíme
                                 na max a jen po kouscích v něm opékáme dokonale odblaněné a osušené maso. Pak ho vyjmeme a dáme ke
                                 slanině. Troubu rozpálíme na 230 °C. V hrnci na oleji osmahneme dohněda mrkev a cibuli. Maso a slaninu
                                 vrátíme zpět do hrnce, zaprášíme moukou, solí a pepřem.  Hrnec vložíme nezakrytý na čtyři minuty do trouby.
                                 Maso promícháme a po dalších čtyřech minutách ho vyjmeme z trouby. Teplotu snížíme na 160 °C. Do hrnce
                                 vlijeme víno a tolik vývaru, aby bylo maso jen tak tak zakryté. Přidáme protlak, prolisovaný česnek, bylinky.
                                 Přivedeme k varu a pak vložíme do spodní části trouby. Tekutina v hrnci by měla celou dobu jemně probublá-
                                 vat. Za 3 až 4 hodiny budeme mít hotovo – až půjde maso nakrájet vidličkou. Na cibulky si oloupeme šalotky
                                 a rozdělíme je na dílky podle toho, jak narostly. Na pánev dáme máslo a až začne v pánvi bublat, vhodíme
                                 cibulky a na mírném ohni je opékáme 10 minut. Průběžně je otáčíme, aby zhnědly ze všech stran. Zalijeme je
                                 tekutinou, přidáme bylinkový balíček, zakryjeme a necháme táhnout 40 až 50 minut. Pokud se tekutina do té
                                 doby vyvaří, přilijeme trochu vody, aby se cibulky nespálily. Bylinky vyjmeme a můžeme podávat. Na žampi-
                                 onové soté si rozpálíme v pánvi olej s máslem. Až zpění, vhodíme na větší kusy nakrájené houby a cibulku. Za
                                 stálého míchání opékáme asi 4 minuty. Až houby zhnědnou, dochutíme je solí a pepřem. Hovězí po burgunds-
                                 ku můžeme podávat s bagetou, knedlíkem nebo šťouchanými bramborami.








































                                                                                             Hovězí
                                                                                             po burgundsku












                                                                                                                51
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56