Page 50 - Magazín JIP Potraviny
P. 50

Domácí kachní paštika

                                                             Suroviny:
                                                             700 g masa z kachny, 300 g vepřového masa, 150 g špeku,
                                                             250 ml smetany, 1 lžička sušeného tymiánu, 2 vejce, 1 cibule,
                                                             1 bobkový list, pepř a sůl

                                                             Postup:
                                                             Na kostičky nakrájený špek rozehřejeme na pánvi, přisypeme olou-
                                                             panou, na kostičky pokrájenou cibuli a vložíme bobkový list, společně
                                                             vše orestujeme, pak bobkový list vyjmeme. Pokrájené kachní a vepřové
                                 Domácí                      maso na jemno umeleme. K umletému masu přidáme prochladlou
                                 kachní paštika              orestovanou cibuli se špekem, hmotu znovu umeleme nebo rozmixu-
                                                             jeme. Smetanu rozšleháme s vejci, ochutíme solí, pepřem a sušeným
                                                             tymiánem. Masovou hmotu důkladně promícháme s ochucenou sme-
                                                             tanou, naplníme jí formu na paštiku, vršek paštiky zakryjeme alobalem,
                                                             ten ještě něčím zatížíme a pečeme v troubě vyhřáté na 90 °C, ve vodní
                                                             lázni, asi 50-60 minut. Paštiku vytáhneme z trouby a necháme ji úplně
                                                             zchladnout i se zatíženým alobalem.



       Ratatouille

       Suroviny:
       2 velké lilky, 4 malé cukety, 2 červené nebo žluté papriky,
       4 velká zralá rajčata, 1 velká červená cibule, 3 stroužky česne-
       ku, 5 lžic olivového oleje, 2 lžičky provensálského koření
       nebo čerstvé bylinky (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano,
       levandule, šalvěj), malý svazek čerstvé bazalky, sůl a pepř
       na  dochucení,  citronová  šťáva  nebo  balzamikový  ocet  na
       zakápnutí (nemusí být)

       Postup:
       Zeleninu omyjte, cibuli a česnek oloupejte. Lilky a cukety na-
       krájejte na půl kolečka, papriky na proužky, rajčata a česnek na
       plátky a cibuli na tenké měsíčky. Silnostěnnou pánev rozehřejte
       a poté do ní vlijte 2 lžíce oleje. Lilek opékejte ze všech stran
       asi 5 minut, až zkřehne a zezlátne. Vyjměte děrovanou lžící do
       mísy. Přilijte do pánve lžíci oleje a postupně opečte cukety. Vyj-
       měte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte zprudka
       a krátce, jen aby zvláčněla a neztratila barvu. Cibuli osmahněte                       Ratatouille
       do sklovata, vsypte česnek, po minutě koření, rajčata a část líst-
       ků bazalky. Do pánve vraťte všechnu opečenou zeleninu, podle
       chuti osolte a opepřete, zamíchejte a ještě poduste asi 5 minut.
       Zakápněte citronovou šťávou nebo balzamikem a podávejte po-
       sypané zbylou bazalkou a s křupavou bagetou.


                                                                            Francouzská cibulačka

                                                                            Suroviny:
                                                                            4 cibule, 1 dcl šampaňského, 4 dcl drůbežího vý-
                                                                            varu, máslo, bagetka, plátkový sýr, nastrouhaný
                                                                            sýr ementál, tymián, pažitka, olivový olej

                                                                            Postup:
                                                     Francouzská            V kastrůlku nechte rozehřát máslo a orestujte na
                                                     cibulačka              něm nakrájenou cibuli. Osolte a opepřete. Když
                                                                            cibule krásně zhnědne, zkaramelizuje a se  začne
                                                                            přichytávat na dno hrnce, dejte ho stranou, přikryj-
                                                                            te pokličkou a nechte chvíli odstát. Pak vraťte zpát-
                                                                            ky na sporák, přidejte čerstvý tymián a zalijte šam-
                                                                            paňským a drůbežím vývarem. Na pánvi rozehřejte
                                                                            olivový olej a opečte nakrájené plátky bagety. Polév-
                                                                            ku nandejte do misek, přidejte krutony, pak plátek
                                                                            sýra a navrch posypte sýrem strouhaným. Misky
                                                                            dejte do vyhřáté trouby a nechte zapéct dozlatova.
                                                                            Potom posypte nakrájenou pažitkou a podávejte.

       50
   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55