Page 50 - Magazín JIP Potraviny
P. 50
Domácí kachní paštika
Suroviny:
700 g masa z kachny, 300 g vepřového masa, 150 g špeku,
250 ml smetany, 1 lžička sušeného tymiánu, 2 vejce, 1 cibule,
1 bobkový list, pepř a sůl
Postup:
Na kostičky nakrájený špek rozehřejeme na pánvi, přisypeme olou-
panou, na kostičky pokrájenou cibuli a vložíme bobkový list, společně
vše orestujeme, pak bobkový list vyjmeme. Pokrájené kachní a vepřové
Domácí maso na jemno umeleme. K umletému masu přidáme prochladlou
kachní paštika orestovanou cibuli se špekem, hmotu znovu umeleme nebo rozmixu-
jeme. Smetanu rozšleháme s vejci, ochutíme solí, pepřem a sušeným
tymiánem. Masovou hmotu důkladně promícháme s ochucenou sme-
tanou, naplníme jí formu na paštiku, vršek paštiky zakryjeme alobalem,
ten ještě něčím zatížíme a pečeme v troubě vyhřáté na 90 °C, ve vodní
lázni, asi 50-60 minut. Paštiku vytáhneme z trouby a necháme ji úplně
zchladnout i se zatíženým alobalem.
Ratatouille
Suroviny:
2 velké lilky, 4 malé cukety, 2 červené nebo žluté papriky,
4 velká zralá rajčata, 1 velká červená cibule, 3 stroužky česne-
ku, 5 lžic olivového oleje, 2 lžičky provensálského koření
nebo čerstvé bylinky (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano,
levandule, šalvěj), malý svazek čerstvé bazalky, sůl a pepř
na dochucení, citronová šťáva nebo balzamikový ocet na
zakápnutí (nemusí být)
Postup:
Zeleninu omyjte, cibuli a česnek oloupejte. Lilky a cukety na-
krájejte na půl kolečka, papriky na proužky, rajčata a česnek na
plátky a cibuli na tenké měsíčky. Silnostěnnou pánev rozehřejte
a poté do ní vlijte 2 lžíce oleje. Lilek opékejte ze všech stran
asi 5 minut, až zkřehne a zezlátne. Vyjměte děrovanou lžící do
mísy. Přilijte do pánve lžíci oleje a postupně opečte cukety. Vyj-
měte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte zprudka
a krátce, jen aby zvláčněla a neztratila barvu. Cibuli osmahněte Ratatouille
do sklovata, vsypte česnek, po minutě koření, rajčata a část líst-
ků bazalky. Do pánve vraťte všechnu opečenou zeleninu, podle
chuti osolte a opepřete, zamíchejte a ještě poduste asi 5 minut.
Zakápněte citronovou šťávou nebo balzamikem a podávejte po-
sypané zbylou bazalkou a s křupavou bagetou.
Francouzská cibulačka
Suroviny:
4 cibule, 1 dcl šampaňského, 4 dcl drůbežího vý-
varu, máslo, bagetka, plátkový sýr, nastrouhaný
sýr ementál, tymián, pažitka, olivový olej
Postup:
Francouzská V kastrůlku nechte rozehřát máslo a orestujte na
cibulačka něm nakrájenou cibuli. Osolte a opepřete. Když
cibule krásně zhnědne, zkaramelizuje a se začne
přichytávat na dno hrnce, dejte ho stranou, přikryj-
te pokličkou a nechte chvíli odstát. Pak vraťte zpát-
ky na sporák, přidejte čerstvý tymián a zalijte šam-
paňským a drůbežím vývarem. Na pánvi rozehřejte
olivový olej a opečte nakrájené plátky bagety. Polév-
ku nandejte do misek, přidejte krutony, pak plátek
sýra a navrch posypte sýrem strouhaným. Misky
dejte do vyhřáté trouby a nechte zapéct dozlatova.
Potom posypte nakrájenou pažitkou a podávejte.
50