Page 55 - Magazín JIP Potraviny
P. 55

Creme brulée

           Suroviny:
           250 ml 12% smetany, 250 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábaný, 4 žloutky, 70 g co nejjemnějšího cukru
           krupice + 8 lžiček na posypání (na posypání můžete použít cukr třtinový)
           Postup:
           Předehřejte troubu na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Oba druhy smetany a vanilku dejte do rendlíku a na mírném ohni pomalu pro-
           hřívejte těsně pod bod varu. Odstavte. Žloutky a cukr utřete do husta a do světla. Poté je zalijte ohřátou vanilkovou smetanou (lusk předtím
           vyjměte) a prošlehejte, aby se směsi spojily. Vše přesuňte zpátky do rendlíku a na mírném ohni míchejte 6 až 8 minut nebo tak dlouho, až
           se pudink udrží na zadní straně lžíce. Pudink nalijte do ohnivzdorných zapékacích misek o objemu zhruba 200 ml a umístěte je do hlubší
           zapékací misky nebo do vysokého plechu. Do nádoby pak vlijte tolik vody, aby sahala do poloviny výšky zapékacích misek. Pečte 25 minut
           nebo do chvíle, kdy pudinky zpevní. Poté vyjměte zapékací misky z vysokého plechu a nechte je přibližně tři hodiny chladit. Každý pudink
           posypte dvěma lžičkami cukru, urovnejte ho asi na 3 – 6 mm rovnoměrnou vrstvičku a ožehněte ji flambovací pistolí ve vzdálenosti asi 5 cm
           až 20 cm po dobu 30 vteřin až 2 minuty, až zkaramelizuje.


























                          Crème brûlée













































                                                                                                                55
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60