Page 60 - Magazín JIP Potraviny
P. 60
Makronky
Makronky
Suroviny:
200 g mandlové mouky, 200 g cukru krupice, 200 g moučkového cukru, 756 g bílků, 50 ml vody, 1 kelímek
mascarpone, potravinářské barvivo, malinový džem
Postup:
Moučkový cukr smícháme s mandlovou moukou. Cukr krupici a vodu necháme společně vařit, dokud nezhoustne
a nedosáhne 118˚C (pokud nemáme po ruce cukrářský teploměr, poznáme tento okamžik jednoduchou zkouš-
kou, když namočíme prsty do misky se studenou vodou, rychle jimi zachytíme trochu vroucího sirupu a ihned
je zase ponoříme zpátky do vody, zchladlý cukr se nerozpustí, ale dá se hníst jako žvýkačka, ale pozor, když bude
cukr svařený ještě o něco více, už se nebude dát po zchlazení hníst a bude se lámat jako karamel). Bílky vložíme
do mixéru, přilijeme horký cukrový rozvar a necháme šlehat až do vychladnutí, díky rozvaru pak bude sníh velmi
pevný. Druhou část bílků vlijeme do směsi cukru a mandlové mouky a přimícháme pevný ušlehaný sníh, dobře
promícháme a obarvíme potravinářskou barvou. Na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme makronky
o průměru 4 cm, necháme je asi 20 minut zaschnout při pokojové teplotě a poté pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C
přesně 10 minut, z plechu makronky sundáme až po úplném vychladnutí. Připravíme si náplň; smícháme mascar-
pone s malinovým džemem, poměr podle vaší chuti. Makronky naplníme krémem a spojíme je po dvou k sobě.
60