Page 61 - Magazín JIP Potraviny
P. 61

Francouzské řezy

                                                                    Suroviny:
                                                                    300 g listového těsta, cukr na posypání, 250 ml 40% smetany ke
                                                                    šlehání, lžíci krupicového cukru, moučkový cukr
                                                                    Na krém: 250 ml mléka, 50 g krupicového cukru, 3 žloutky,
                                                                    25 g kukuřičného škrobu, lžíce vanilkového cukru, lžíce másla

                                                                    Postup:
                                                                    V míse vyšlehejte společně žloutky, škrob, krupicový i vanilkový
                                                Francouzské         cukr. V kastrolu zahřejte mléko těsně pod bod varu. Část horkého
                                                                    mléka nalijte do mísy se žloutky, směs míchejte do hladka. Nali-
                                                řezy                jte zbytek a opět promíchejte. Celou směs vlijte zpět do kastrolu
                                                                    a na mírném ohni přiveďte k varu, nechte za stálého míchání pár
                                                                    minut lehce probublat. Nakonec vmíchejte kousek másla a krém
                                                                    nalijte do mísy. Přikryjte folií, kterou položte přímo na krém
                                                                    a dejte do lednice vychladnout. Troubu předehřejte na 190 stupňů,
                                                                    připravte si dva plechy a dva archy pečícího papíru. Těsto rozvá-
                                                                    lejte na obdélník o síle 4 - 5 mm, pokud máte po stranách nerov-
                                                                    nosti, lehce je zařízněte. Plech vyložte papírem, položte na něj
                                                                    těsto a poprašte moučkovým cukrem. Těsto přikryjte druhým
                                                                    archem papíru a položte druhý plech. To zabrání, aby těsto při
                                                                    pečení vyběhlo a udělali se na něm boule. Dejte péct na 10 minut,
                                                                    pak sundejte horní plech a dopečte dalších 10 minut do zlatova.
                                                                    Nechte  zcela vychladnout.  Opatrně  a  velmi  pomalu  rozkrájejte
                                                                    těsto na stejně velké dílky. Dobře Vám to půjde s větším zoub-
                                                                    kovaným nožem. Smetanu vyšlehejte se lžící cukru do tuha. Ve
                                                                    větší míse našlehejte vychlazený žloutkový krém a opatrně stěr-
                                                                    kou vmíchejte ušlehanou smetanu. Krémem naplňte zdobicí
                                                                    sáček a jednotlivé kousky pomocí krému spojte. Správně by měly
                                                                    být tři vrstvy těsta a dvě vrstvy krému. Sestavené řezy pocukrujte
                                                                    moučkovým cukrem a dejte do lednice rozležet, nejlépe do druhé
                                                                    dne, až těsto natáhne vlhkost z krému a změkne.



        Profiteroles

        Suroviny:
         Na odpalované těsto: 175 ml vody, 85 g másla, 110 g hladké mouky,
        špetka soli, 3 vejce
        Na polevu: 250 g hořké čokolády (nejlépe 75%), 110 ml horké vody
        Na náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače šlehačky, lžíce                         Profiteroles
        moučkového cukru (podle chuti anebo úplně bez cukru)

        Postup:
        Vodu s máslem uvedeme do varu. Poté, co začne vařit, odstavíme
        z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli. Mícháme, dokud se
        těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce. Vrátíme na dvě minutky zpět
        na sporák a zase mícháme. Teď už odstavíme definitivně z plamene
        a přidáme dvě celá vejce. Vařečkou opět intenzivně mícháme. Až se
        hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce. Znovu důkladně
        vymícháme. Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení,
        a buď lžičkou nebo přes cukrářský pytlík, děláme malé bochánky. Mezi
        jednotlivými bochánky děláme větší mezery. Těsto v troubě naskočí.
        Troubu předehřejeme na 200 °C (horní + dolní ohřev) a pečeme
        cca 15-30 minut dorůžova. Přísný zákaz otevírat troubu během
        pečení!!!! Povoleno je pouze nakukování skrze sklo. Po upečení trou-
        bu otevřeme a bochánky necháme zcela vychladnou v troubě. Teď si
        připravíme polevu: ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu,
        ke které přilijeme vroucí vodu, a vymícháme krásnou, lesklou a hlad-
        kou polevu. Chladné bochánky rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem
        podélně napůl. Tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy
        a zkompletujeme. Namočené čepice dáme do lednice nebo někam,
        kde  je  stejně  studené  klima.  Než  čepičky,  resp.  čokoládka  na  nich
        ztuhne, ušleháme šlehačku. Pokud použijete 40% není potřeba
        přidávat ztužovač. A cukru dejte, kolik chcete, nemusíte vůbec. No
        a blížíme se do finále: cukrářským pytlíkem nebo lžičkou naneseme
        vrstvu šlehačky na spodní díl bochánků a přiklopíme čokoládovou
        čepičkou.

                                                                                                                61
   56   57   58   59   60   61   62   63   64