Page 56 - Magazín JIP Potraviny
P. 56

Sendvič Croque madame

                                                                           Suroviny:
                                                                           4 pěkné plátky světlého chleba
                                                                           dijonská hořčice na potření
                                                                           100 g ementálu nastrouhaného nahrubo
                                                                           špetka sladké mleté papriky
                                                                           4 silnější plátky kvalitní šunky
                                                                           máslo na potření
                                                                           4 lžíce crème fraîche nebo husté zakysané smetany
                                                                           2 malá vejce
                                                                           mořská sůl a čerstvě mletý pepř
                                                                           jarní cibulka na ozdobení
                                                                           Postup:
                                                                           Plátky chleba potřete po jedné straně hořčicí. Na dva
                                                  Sendvič                  z nich naneste šunku a polovinu sýra, posypte mle-
                                                  Croque madame            tou  paprikou,  chcete-li,  přiklopte, aby byla  hořčice
                                                                           uvnitř, a pak sendviče potřete zvenku máslem.
                                                                           Rozehřejte nepřilnavou pánev a opékejte sendviče
                                                                           po obou stranách dozlatova. Smíchejte crème fraîche
                                                                           či zakysanou smetanu a zbytek sýra a potřete vršek
                                                                           sendvičů. Dejte pod horký gril zapéct, až sýr začne
                                                                           bublat. Zvlášť udělejte z vajec volská oka, osolte je,
                                                                           opepřete a položte na sendviče. Na závěr ozdobte
                                                                           jarní cibulkou.






          Palačinky suzette

          Suroviny:
          100 g hladké mouky, špetku soli, 1 lžíci hnědého krupicového cuk-
          ru, 2 velká vejce, 1 lžíci slunečnicového oleje do těsta, 300 ml polo-
          tučného mléka, asi 2 lžíce světlého piva (nemusí být), rostlinný olej
          na potírání pánve
          Na pomerančový karamel: 100 g másla, 100 g hnědého krupicového
          cukru, 150 ml čerstvé pomerančové šťávy, 2 lžičky strouhané pome-
          rančové kůry, 1 lžičku jemně strouhané citronové kůry, 3 lžíce po-
          merančového likéru, 2 lžíce koňaku
                                                                                                         Palačinky
          Postup:                                                                                        suzette
          Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek,
          vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ
          těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby
          směs  zůstala hladká. Potom  vlijte – už  nemusíte tak pomalu  – zbylé
          mléko; výsledná směs by měla připomínat (dvanáctiprocentní) smeta-
          nu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo. Rozehřejte pánev (nej-
          lépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek).
          Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku;
          na jednu palačinku by měly stačit dvě a půl lžíce těstíčka. Krouživým
          pohybem ho stejnoměrně rozprostřete po dnu pánve. Jakmile palačin-
          ka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně
          tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky. Palačinku
          nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným
          v oleji. Pak už jen smažte další, dokud nespotřebujete všechno těstíčko.
          Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe. Připravte pomerančový
          karamel: Na mírném plamenu zahřejte hlubokou pánev nebo širší kas-
          trol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem.
          Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud
          směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat. Trvá to asi čtyři minu-
          ty; až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte
          strouhanou kůru a nechte ještě tři až čtyři minuty probublávat, aby vše
          zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen. Do kara-
          melu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně vykoupejte.
          Složte do šátečku a podávejte.
       56
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61