Page 56 - Magazín JIP Potraviny
P. 56
Sendvič Croque madame
Suroviny:
4 pěkné plátky světlého chleba
dijonská hořčice na potření
100 g ementálu nastrouhaného nahrubo
špetka sladké mleté papriky
4 silnější plátky kvalitní šunky
máslo na potření
4 lžíce crème fraîche nebo husté zakysané smetany
2 malá vejce
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
jarní cibulka na ozdobení
Postup:
Plátky chleba potřete po jedné straně hořčicí. Na dva
Sendvič z nich naneste šunku a polovinu sýra, posypte mle-
Croque madame tou paprikou, chcete-li, přiklopte, aby byla hořčice
uvnitř, a pak sendviče potřete zvenku máslem.
Rozehřejte nepřilnavou pánev a opékejte sendviče
po obou stranách dozlatova. Smíchejte crème fraîche
či zakysanou smetanu a zbytek sýra a potřete vršek
sendvičů. Dejte pod horký gril zapéct, až sýr začne
bublat. Zvlášť udělejte z vajec volská oka, osolte je,
opepřete a položte na sendviče. Na závěr ozdobte
jarní cibulkou.
Palačinky suzette
Suroviny:
100 g hladké mouky, špetku soli, 1 lžíci hnědého krupicového cuk-
ru, 2 velká vejce, 1 lžíci slunečnicového oleje do těsta, 300 ml polo-
tučného mléka, asi 2 lžíce světlého piva (nemusí být), rostlinný olej
na potírání pánve
Na pomerančový karamel: 100 g másla, 100 g hnědého krupicového
cukru, 150 ml čerstvé pomerančové šťávy, 2 lžičky strouhané pome-
rančové kůry, 1 lžičku jemně strouhané citronové kůry, 3 lžíce po-
merančového likéru, 2 lžíce koňaku
Palačinky
Postup: suzette
Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek,
vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ
těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby
směs zůstala hladká. Potom vlijte – už nemusíte tak pomalu – zbylé
mléko; výsledná směs by měla připomínat (dvanáctiprocentní) smeta-
nu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo. Rozehřejte pánev (nej-
lépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek).
Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku;
na jednu palačinku by měly stačit dvě a půl lžíce těstíčka. Krouživým
pohybem ho stejnoměrně rozprostřete po dnu pánve. Jakmile palačin-
ka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně
tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky. Palačinku
nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným
v oleji. Pak už jen smažte další, dokud nespotřebujete všechno těstíčko.
Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe. Připravte pomerančový
karamel: Na mírném plamenu zahřejte hlubokou pánev nebo širší kas-
trol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem.
Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud
směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat. Trvá to asi čtyři minu-
ty; až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte
strouhanou kůru a nechte ještě tři až čtyři minuty probublávat, aby vše
zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen. Do kara-
melu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně vykoupejte.
Složte do šátečku a podávejte.
56