Page 58 - Magazín JIP Potraviny
P. 58

Tarte
                                                                                        glambée






















































          Tarte glambée

          Suroviny:
           400 g hladké mouky + na pracovní plochu, 8 g sušeného droždí (1 sáček), špetka soli
          Na náplň: 200 g slaniny, nakrájené na špalíčky, 3 středně velké cibule, nakrájené na kolečka, 200 ml crème fraîche (francouzská speci-
          alita připomínající zakysanou smetanu), sůl, pepř a špetka muškátového oříšku, 200 g nastrouhaného ementálu

          Postup:
          Po vypracování můžete dát těsto kynout do lednice – připravte si ho třeba už ve středu a pečte až v pátek, když přijde návštěva. Smíchejte
          droždí a 2 lžíce vlažné vody a nechte vzejít kvásek. (Čerstvé droždí se do tohoto těsta nehodí, příliš by nakynulo.) Do mísy prosejte mouku,
          přidejte sůl, kvásek, 200 ml vlažné vody a promíchejte vařečkou. Vypracujte měkké a nelepivé těsto. Těsto přesuňte na pomoučněnou pracovní
          desku a dokonale ho prohněťte. Pak jej nechte 2 hodiny kynout. Základem tarte flambée je tenoulinké těsto a na něm slabá vrstva náplně.
          Upečeno budete mít dřív, než stihnete otevřít lahev vína! Troubu rozehřejte na 200 ºC. Vykynuté těsto rozdělte na tři díly a každý vyválejte na
          pomoučněném vále na tenký plát. Těsto musí být tenké, asi 2–3 mm. Vyválet ho můžete do tvaru obdélníku, oválu nebo kruhu. Těsto přeneste
          na plech vyložený pečicím papírem, upravte do požadovaného tvaru a hojně propíchejte vidličkou. Crème fraîche okořeňte muškátovým
          oříškem, trochou soli, pepře a rozetřete jej po těstě. Koláč posypte slaninou, cibulí a nakonec sýrem. Vrstva náplně nesmí být silná. Pečte
          v rozehřáté troubě necelých 10 minut dozlatova. Koláč rozkrájejte rádýlkem nebo ostrým nožem na čtverečky, které se dají pohodlně uku-
          sovat. Stejně zpracujte zbylé dva díly těsta.



       58
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63