Page 54 - Magazín JIP Potraviny
P. 54

Francouzský
                                                                                               toust













                                                             Francouzský toust

                                                             Suroviny:
                                                             60 ml 33% smetany, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, špetka mleté
                                                             skořice, špetka soli, 6 plátků bílého toastového chleba, slunečnicový
                                                             olej na smažení

                                                             Postup:
                                                             Ve smetaně rozšleháme vejce, vanilkový cukr, skořici a sůl. Toasty
                                                             namočíme z obou stran do vaječné směsi, položíme na talířek a ne-
                                                             cháme nasáknout. V pánvi rozehřejeme olej a toasty osmažíme pozvolna
                            Palačinky                        po obou stranách dozlatova. Poté je přendáme na kuchyňské papírové
                            s jahodami                       utěrky a necháme odsát přebytečný tuk. Podávat můžeme k snídani
                                                             s libovolným ovocem.


                                                             Palačinky s jahodami

                                                             Suroviny:
                                                             150 g bílé pšeničné mouky, 150 g pohankové mouky, 2 vejce, javorový
                                                             sirup, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžíce rozpuštěného másla, asi
                                                             600 ml plnotučného mléka, asi 500 g jahod, 2 - 3 lžíce vysokotučné
                                                             smetany, jogurt

                                                             Postup:
                                                             Mouky prosejeme, aby se v těstě nedělaly hrudky. Přidáme vejce, 2 lžíce
                                                             javorového sirupu, vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo a potom za
                                                             stálého míchání přiléváme mléko, aby těsto bylo dostatečně řídké. Těsto
                                                             necháme zhruba půl hodiny odležet. Jahody zbavíme stopek. Polovinu
                                                             jahod si dáme stranou na omáčku a druhou polovinu nakrájíme na ten-
                                                             ké plátky. Připravíme si omáčku. Jahody vložíme do mixéru a přidáme
                                                             k nim trochu javorového sirupu a pár lžic vysokotučné smetany. Lehce
                                                             promixujeme, směs nemusí být úplně hladká. Těsto před smažením
                                                             ještě jednou promícháme. Připravíme si naběračku a kokosový olej na
                                                             vymazání pánve. Rozpálenou pánev zlehka vymažeme kokosovým ole-
                                                             jem, snížíme plamen a nalijeme na ni jednu naběračku těsta. Pomocí
                                                             naklápění pánve těsto rozlijeme po celé její ploše a opékáme. Palačinku
                                                             otočíme ve chvíli, kdy se celá její plocha zatáhne a začnou se na ní tvořit
                                                             bublinky. Opékáme ještě chvíli z druhé strany. Palačinky plníme jogur-
                                                             tem, smetanovou jahodovou omáčkou a čerstvými jahodami.
       54
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59