Page 54 - Magazín JIP Potraviny
P. 54
Francouzský
toust
Francouzský toust
Suroviny:
60 ml 33% smetany, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, špetka mleté
skořice, špetka soli, 6 plátků bílého toastového chleba, slunečnicový
olej na smažení
Postup:
Ve smetaně rozšleháme vejce, vanilkový cukr, skořici a sůl. Toasty
namočíme z obou stran do vaječné směsi, položíme na talířek a ne-
cháme nasáknout. V pánvi rozehřejeme olej a toasty osmažíme pozvolna
Palačinky po obou stranách dozlatova. Poté je přendáme na kuchyňské papírové
s jahodami utěrky a necháme odsát přebytečný tuk. Podávat můžeme k snídani
s libovolným ovocem.
Palačinky s jahodami
Suroviny:
150 g bílé pšeničné mouky, 150 g pohankové mouky, 2 vejce, javorový
sirup, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžíce rozpuštěného másla, asi
600 ml plnotučného mléka, asi 500 g jahod, 2 - 3 lžíce vysokotučné
smetany, jogurt
Postup:
Mouky prosejeme, aby se v těstě nedělaly hrudky. Přidáme vejce, 2 lžíce
javorového sirupu, vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo a potom za
stálého míchání přiléváme mléko, aby těsto bylo dostatečně řídké. Těsto
necháme zhruba půl hodiny odležet. Jahody zbavíme stopek. Polovinu
jahod si dáme stranou na omáčku a druhou polovinu nakrájíme na ten-
ké plátky. Připravíme si omáčku. Jahody vložíme do mixéru a přidáme
k nim trochu javorového sirupu a pár lžic vysokotučné smetany. Lehce
promixujeme, směs nemusí být úplně hladká. Těsto před smažením
ještě jednou promícháme. Připravíme si naběračku a kokosový olej na
vymazání pánve. Rozpálenou pánev zlehka vymažeme kokosovým ole-
jem, snížíme plamen a nalijeme na ni jednu naběračku těsta. Pomocí
naklápění pánve těsto rozlijeme po celé její ploše a opékáme. Palačinku
otočíme ve chvíli, kdy se celá její plocha zatáhne a začnou se na ní tvořit
bublinky. Opékáme ještě chvíli z druhé strany. Palačinky plníme jogur-
tem, smetanovou jahodovou omáčkou a čerstvými jahodami.
54