Page 53 - Magazín JIP Potraviny
P. 53

Tartiflette























                                                            Tartiflette

                                                            Suroviny:
                                                            1 cibule, pokrájená nadrobno, oříšek másla, 1 sýr s červenou plísní na
                                                            povrchu, nastrouhaný, 1 kg brambor, oloupaných a pokrájených na
                                                            kostičky, 100 ml kysané smetany, 150 g slaniny, na kostičky, sůl a pepř

                                                            Postup:
                                                            V pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm doměkka cibuli. Pak při-
                                                            dejte brambory, osolte, opepřete a opékejte doměkka (nikoli dozlato-
                                                            va). Troubu předehřejte na 200 ºC. Na dno zapékací mísy dejte slaninu,
                                                            vrstvu sýra, osmahnuté brambory a zalijte kysanou smetanou. Zapečte
                                                            10–15 minut.








        Cassoulet

        Suroviny:
        500 g namočených bílých fazolí, 800 g vepřové krkovice bez
        kosti, sůl a čerstvě mletý pepř, 4 lžíce kachního sádla, 2 cibule,
        2 mrkve, 5 stroužků česneku, 4 hřebíčky, 4 bobkové listy, 4 lžíce
        rajčatového protlaku, 4 snítky čerstvého tymiánu, 1 snítka šalvěje,
        40 ml koňaku, 6 syrových klobásek, 4 upečená kachní stehna nebo
        prsa s výpekem, 10 cherry rajčátek, 2 hrsti strouhanky smíchané
        s lžičkou tymiánových lístků

        Postup:
        Fazole nechte přes noc namočené ve vodě a pak je propláchněte,
        zalijte čistou vodou a deset minut zprudka povařte. Slijte, znovu
        propláchněte a ponechte v hrnci, v němž se vařily. Krkovici pokrá-
        jejte na větší kousky, osolte, opepřete a opečte ji v pánvi na lžíci sád-
        la z kachny a přidejte k fazolím. Pak opečte na sádle cibule pokrá-
        jené nadrobno, kolečka mrkve i plátky česneku a opečené také dejte
        k fazolím. Zalijte vodou, aby bylo vše ponořené, přidejte koření,
        rajčatový protlak a bylinky, přiklopte a vařte asi hodinu, nebo až
        budou fazole měkké. V pánvi opečte na kachním sádle překrájené
        klobásky, přidejte pečená kachní stehna nebo prsa, část sádla a vy-
        pečenou šťávu. Prohřejte a zalijte koňakem. Když jsou fazole měk-
        ké, přesuňte obsah hrnce do keramické zapékací nádoby. Ochutnej-                          Cassoulet
        te a dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Přidejte kachní stehna nebo
        prsa, opečené klobásky a překrojená rajčátka. Vše zatlačte mezi fa-
        zole tak, aby to bylo víceméně ponořené. Posypejte strouhankou
        a dejte do trouby zapéct dozlatova – bude to trvat asi 30 minut.

                                                                                                                53
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58