Page 53 - Magazín JIP Potraviny
P. 53
Tartiflette
Tartiflette
Suroviny:
1 cibule, pokrájená nadrobno, oříšek másla, 1 sýr s červenou plísní na
povrchu, nastrouhaný, 1 kg brambor, oloupaných a pokrájených na
kostičky, 100 ml kysané smetany, 150 g slaniny, na kostičky, sůl a pepř
Postup:
V pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm doměkka cibuli. Pak při-
dejte brambory, osolte, opepřete a opékejte doměkka (nikoli dozlato-
va). Troubu předehřejte na 200 ºC. Na dno zapékací mísy dejte slaninu,
vrstvu sýra, osmahnuté brambory a zalijte kysanou smetanou. Zapečte
10–15 minut.
Cassoulet
Suroviny:
500 g namočených bílých fazolí, 800 g vepřové krkovice bez
kosti, sůl a čerstvě mletý pepř, 4 lžíce kachního sádla, 2 cibule,
2 mrkve, 5 stroužků česneku, 4 hřebíčky, 4 bobkové listy, 4 lžíce
rajčatového protlaku, 4 snítky čerstvého tymiánu, 1 snítka šalvěje,
40 ml koňaku, 6 syrových klobásek, 4 upečená kachní stehna nebo
prsa s výpekem, 10 cherry rajčátek, 2 hrsti strouhanky smíchané
s lžičkou tymiánových lístků
Postup:
Fazole nechte přes noc namočené ve vodě a pak je propláchněte,
zalijte čistou vodou a deset minut zprudka povařte. Slijte, znovu
propláchněte a ponechte v hrnci, v němž se vařily. Krkovici pokrá-
jejte na větší kousky, osolte, opepřete a opečte ji v pánvi na lžíci sád-
la z kachny a přidejte k fazolím. Pak opečte na sádle cibule pokrá-
jené nadrobno, kolečka mrkve i plátky česneku a opečené také dejte
k fazolím. Zalijte vodou, aby bylo vše ponořené, přidejte koření,
rajčatový protlak a bylinky, přiklopte a vařte asi hodinu, nebo až
budou fazole měkké. V pánvi opečte na kachním sádle překrájené
klobásky, přidejte pečená kachní stehna nebo prsa, část sádla a vy-
pečenou šťávu. Prohřejte a zalijte koňakem. Když jsou fazole měk-
ké, přesuňte obsah hrnce do keramické zapékací nádoby. Ochutnej- Cassoulet
te a dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Přidejte kachní stehna nebo
prsa, opečené klobásky a překrojená rajčátka. Vše zatlačte mezi fa-
zole tak, aby to bylo víceméně ponořené. Posypejte strouhankou
a dejte do trouby zapéct dozlatova – bude to trvat asi 30 minut.
53