Page 41 - Magazín JIP Potraviny
P. 41

Šafránové rizoto s cuketou

                                                                          Suroviny:
                                                                          100 g rýže na osobu, 2 šalotky, olivový olej,
                                                                          200 ml suchého bílého vína, 500 ml zeleninového
                                                                          vývaru, menší cuketu, špetka šafránu, sůl a pepř,
                                                                          1-2 polévkové lžíce másla, 50 g parmezánu

                                                                          Postup:
                                                                          V hrnci nechte na rozpáleném olivovém oleji zesklo-
                                                                          vatět nadrobno nakrájenou šalotku. Mezitím operte rýži
                                                                          pod studenou tekoucí vodou. Opláchnutou rýži vsypte
                                                                          do hrnce na zesklovatělou šalotku a krátce orestujte,
                                                                          pak ji podlijte skleničkou bílého vína a nechte rýži, ať
                                                                          do sebe víno pěkně natáhne. Dále rýži podlijte zeleni-
                                                                          novým vývarem. Nezalévejte ji celým půl litrem vývaru
                                                                          najednou, ale postupně přidávejte tak, aby se rýže dusila,
                                                                          ale netopila. Rýži osolte a vařte do změknutí resp. tak,
                                                                          aby byla al dente (tedy na skus). Do rýže přidejte šafrán
                                                                          a promíchejte, aby se rovnoměrně probarvila. Můžete jej
                                                                          také předem rozpustit v lžíci vody. Očistěte a připravte si
                                                                          cuketu. Cuketu nakrájejte na malé hranolky (0,5 x 2 cm).
                                   Šafránové rizoto                       Do samostatného hrnce dejte  lehce osolenou vodu,
                                   s cuketou                              a když začne vřít, stáhněte plamen a zeleninu v ní minut-
                                                                          ku, dvě blanšírujte. Pak ji ochlaďte ve studené vodě, za-
                                                                          chová si tak živiny, a hlavně barvu a zůstane pěkně pe-
                                                                          vná. Když zeleninu do vroucí vody ponoříte v nerezo-
                                                                          vém sítku, urychlí a usnadní to manipulaci s ní. Rizoto
                                                                          stáhněte z plotny a vmíchejte najemno nastrouhaný par-
                                                                          mezán a zeleninu. Přidejte čerstvě namletý pepř podle
                                                                          chuti. Rozpusťte 2 lžíce másla a nechte chviličku přik-
                                                                          lopené dojít, aby se chutě pěkně prolnuly. No a můžete
                                                                          chystat na stůl!



        Základní recept
        na pravé italské rizoto

        Suroviny:
        rýži vhodnou na rizoto
        cibule
        česnek
        suché bílé víno nebo vermut
        zeleninový vývar
        tvrdý sýr typu parmazán
        sůl a pepř
        olivový olej
        Postup:
        Na olivovém oleji zesklovatíme  cibulku na
        kostičky spolu s nasekaným česnekem. Potom
        přidáme rýži a osmahneme ji, dokud nebude
        trošku průhledná. Pozor, rýži musíme mí-
        chat, nesmí se připálit. Potom rýži zalijeme
        vínem a necháme všechno víno odpařit. Jak-
        mile se víno odpaří, tak zalijeme naběračkou
        vývaru a pořád mícháme, dokud se téměř
        všechen vývar nevsákne. Potom přilijeme                              Pravé itaklské
        další naběračku vývaru a opět  mícháme,                              rizoto
        dokud se nevsákne. Tento postup opakujeme
        do té doby, dokud nebude rýže měkká. Jak-
        mile začne měknout, přidáme poslední troš-
        ku vývaru a rizoto ochutíme (solí a pepřem,
        můžeme vmíchat nasekané bylinky, jarní ci-
        bulku apod). Jakmile bude rýže úplně měkká
        a konzistence bude krémová, vmícháme sýr,
        odstavíme a zakryjeme a necháme 2 minuty
        odpočinout. Dobrou chuť.

                                                                                                                41
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46