Page 41 - Magazín JIP Potraviny
P. 41
Šafránové rizoto s cuketou
Suroviny:
100 g rýže na osobu, 2 šalotky, olivový olej,
200 ml suchého bílého vína, 500 ml zeleninového
vývaru, menší cuketu, špetka šafránu, sůl a pepř,
1-2 polévkové lžíce másla, 50 g parmezánu
Postup:
V hrnci nechte na rozpáleném olivovém oleji zesklo-
vatět nadrobno nakrájenou šalotku. Mezitím operte rýži
pod studenou tekoucí vodou. Opláchnutou rýži vsypte
do hrnce na zesklovatělou šalotku a krátce orestujte,
pak ji podlijte skleničkou bílého vína a nechte rýži, ať
do sebe víno pěkně natáhne. Dále rýži podlijte zeleni-
novým vývarem. Nezalévejte ji celým půl litrem vývaru
najednou, ale postupně přidávejte tak, aby se rýže dusila,
ale netopila. Rýži osolte a vařte do změknutí resp. tak,
aby byla al dente (tedy na skus). Do rýže přidejte šafrán
a promíchejte, aby se rovnoměrně probarvila. Můžete jej
také předem rozpustit v lžíci vody. Očistěte a připravte si
cuketu. Cuketu nakrájejte na malé hranolky (0,5 x 2 cm).
Šafránové rizoto Do samostatného hrnce dejte lehce osolenou vodu,
s cuketou a když začne vřít, stáhněte plamen a zeleninu v ní minut-
ku, dvě blanšírujte. Pak ji ochlaďte ve studené vodě, za-
chová si tak živiny, a hlavně barvu a zůstane pěkně pe-
vná. Když zeleninu do vroucí vody ponoříte v nerezo-
vém sítku, urychlí a usnadní to manipulaci s ní. Rizoto
stáhněte z plotny a vmíchejte najemno nastrouhaný par-
mezán a zeleninu. Přidejte čerstvě namletý pepř podle
chuti. Rozpusťte 2 lžíce másla a nechte chviličku přik-
lopené dojít, aby se chutě pěkně prolnuly. No a můžete
chystat na stůl!
Základní recept
na pravé italské rizoto
Suroviny:
rýži vhodnou na rizoto
cibule
česnek
suché bílé víno nebo vermut
zeleninový vývar
tvrdý sýr typu parmazán
sůl a pepř
olivový olej
Postup:
Na olivovém oleji zesklovatíme cibulku na
kostičky spolu s nasekaným česnekem. Potom
přidáme rýži a osmahneme ji, dokud nebude
trošku průhledná. Pozor, rýži musíme mí-
chat, nesmí se připálit. Potom rýži zalijeme
vínem a necháme všechno víno odpařit. Jak-
mile se víno odpaří, tak zalijeme naběračkou
vývaru a pořád mícháme, dokud se téměř
všechen vývar nevsákne. Potom přilijeme Pravé itaklské
další naběračku vývaru a opět mícháme, rizoto
dokud se nevsákne. Tento postup opakujeme
do té doby, dokud nebude rýže měkká. Jak-
mile začne měknout, přidáme poslední troš-
ku vývaru a rizoto ochutíme (solí a pepřem,
můžeme vmíchat nasekané bylinky, jarní ci-
bulku apod). Jakmile bude rýže úplně měkká
a konzistence bude krémová, vmícháme sýr,
odstavíme a zakryjeme a necháme 2 minuty
odpočinout. Dobrou chuť.
41