Page 37 - Magazín JIP Potraviny
P. 37
Rizoto s mořskými plody
Suroviny:
1 ks malé cibule, 50 ml olivového oleje, 240 g rýže, 200 ml bílého vína, 350 ml silného kuřecího
vývaru, 1 snítka tymiánu - nebo špetka sušeného, 50 g másla na zjemnění, sůl a bílý pepř, 40 g hoblin
parmezánu, 10 stroužků česneku, 40 ml olivového oleje, 200 g mušlí, 100 ml bílého vína, 100 g sépií,
100 g vyloupaných krevet, 400 g drcených loupaných rajčat
Postup:
Jemně nakrájenou cibuli orestujte na oleji, přidejte rýži, opražte, zastříkněte vínem, přiveďte k varu a pak
postupně, po malých dávkách, přidávejte víno (200 ml) a kuřecí vývar. Rýži za průběžného promíchávání
vařte na mírném ohni, dokud není na skus, asi 15 minut. Jakmile je rizoto hotové, ochuťte jej solí, pepřem
a tymiánem, zjemněte máslem. Česnek nakrájený na plátky orestujte na olivovém oleji dozlatova, přidej-
te mušle, promíchejte a zalijte vínem. Jakmile se mušle otevřou, přidejte sépie a krevety. Promíchejte
a přidejte drcená rajčata, sůl, pepř a můžete podávat.
Rizoto
s mořskými plody
37