Page 34 - Magazín JIP Potraviny
P. 34
Špagety
carbonara
Špagety carbonara
Suroviny:
100 g pancetty, libové slaniny nebo nejlépe domácího uzeného bůčku, 50 g sýra pecorino, 50 g parmazánu, 3 velká vejce,
350 g kvalitních špaget, 2 stroužky česneku, 50 g másla, sůl a čerstvě mletý černý pepř na dochucení
Postup:
Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájejte najemno, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou
v misce, osolte a opepřete. Vsypte do vařící vody lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety.
Povařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente). Česnek trochu zmáčkněte
plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte na velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte
do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním ohni je smažte zhruba pět minut. Míchejte, až je slanina zlatá
a křupavá. Česnek už svoji roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte. Pod pánví udržujte velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny
dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Vůbec nevadí, že na
nich ulpěla voda; jak bylo řečeno, přispívá k jemnosti omáčky. K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami
odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se
co nejlépe obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidejte pár lžic husté
tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vlahá, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.
Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým
pepřem a ihned podávejte.
34