Page 35 - Magazín JIP Potraviny
P. 35
Špagety s masovými kuličkami
Suroviny:
450 g mletého telecího (nebo vepřového či drůbežího)
masa, 50 g strouhaného parmazánu, 3 stroužky česne-
ku, drcené, 1 vejce, lehce našlehané, 2 lžíce nasekané
hladkolisté petrželky, mořská sůl a čerstvě mletý pepř,
3 lžíce panenského olivového oleje, 1 malá cibule, na-
krájená nadrobno, 180 ml rajčatového pyré, 2x 400 g
plechovka krájených rajčat, 120 ml hovězího vývaru,
2 snítky bazalky, 2 lžíce červeného vína, 400 g špaget,
strouhaný parmazán na posypání
Postup:
Maso, parmazán, stroužek česneku, vejce,
petrželku, sůl a pepř spolu prohnětejte.
Vytvarujte kuličky o velikosti vlašského
ořechu a přetažené fólií je dejte na
20 minut do chladničky odpočinout.
V kastrole rozehřejte lžíci olivového oleje
a osmahněte na něm cibuli a zbylé stroužky
česneku; stačí přibližně 4 minuty. Přidejte
rajčatové pyré, rajčata, vývar, bazalku a víno.
Povařte asi 35 minut do zhoustnutí.
Špagety Vyjměte bazalku, osolte, opepřete.
s masovými kuličkami Těstoviny uvařte ve větším množství osolené
vody. Sceďte a udržujte v teple. Zbylý olej roze-
hřejte na pánvi a po částech na něm ze všech stran
osmahněte masové kuličky. Nechte okapat přebytečný
tuk a podávejte s těstovinami a omáčkou.
Podle chuti posypte parmazánem.
Špagety se slávkami
a červenou omáčkou
Suroviny:
1 kg slávek
400 g těstovin
1 plechovka sekaných rajčat
150 ml bílého vína
1 cibule Špagety se slávkami
2 stroužky česneku
1 hrst lístků bazalky a červenou omáčkou
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Postup:
Mušle dáme do čistého dřezu a pořádně je propláchneme stu-
denou vodou. Vyhodíme všechny prázdné, nalomené a otevře-
né mušle, které se po zaklepání nezavírají. Mušle pořádně vy-
drhneme kartáčkem a po stranách je zbavíme řas, které na nich
bývají zachyceny. Cibuli i česnek oloupeme a nasekáme nadrob-
no. V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, česnek
a necháme zesklovatět. Osolíme a zalijeme rajčaty z plechovky.
Těstoviny dáme vařit do osolené vody podle návodu na obalu
tak, aby byly uvařené na skus. Slávky vložíme do hrnce k cibu-
li a dusíme asi 5 minut, pak přilijeme víno a necháme povařit
asi 4 minuty a pak přidáme rajčata a krátce společně povaříme.
Hotové mušle zkontrolujeme a ty, které se neotevřely, vyřadíme.
Přidáme i scezené těstoviny a promícháme, aby se s omáčkou
pořádně propojily. Servírujeme a zdobíme čerstvou bazalkou.
35