Page 35 - Magazín JIP Potraviny
P. 35

Špagety s masovými kuličkami

                                                                          Suroviny:
                                                                          450 g mletého telecího (nebo vepřového či drůbežího)
                                                                          masa, 50 g strouhaného parmazánu, 3 stroužky česne-
                                                                          ku, drcené, 1 vejce, lehce našlehané, 2 lžíce nasekané
                                                                          hladkolisté petrželky, mořská sůl a čerstvě mletý pepř,
                                                                          3 lžíce panenského olivového oleje, 1 malá cibule, na-
                                                                          krájená nadrobno, 180 ml rajčatového pyré, 2x 400 g
                                                                          plechovka krájených rajčat, 120 ml hovězího vývaru,
                                                                           2 snítky bazalky, 2 lžíce červeného vína, 400 g špaget,
                                                                             strouhaný parmazán na posypání

                                                                                                             Postup:
                                                                                     Maso, parmazán, stroužek česneku, vejce,
                                                                                      petrželku, sůl a pepř spolu prohnětejte.
                                                                                      Vytvarujte kuličky o velikosti vlašského
                                                                                          ořechu a přetažené fólií je dejte na
                                                                                        20 minut do chladničky odpočinout.
                                                                                     V kastrole rozehřejte lžíci olivového oleje
                                                                                   a osmahněte na něm cibuli a zbylé stroužky
                                                                                     česneku; stačí přibližně 4 minuty. Přidejte
                                                                                   rajčatové pyré, rajčata, vývar, bazalku a víno.
                                                                                         Povařte asi 35 minut do zhoustnutí.
                                Špagety                                                   Vyjměte bazalku, osolte, opepřete.
                                s masovými kuličkami                              Těstoviny uvařte ve větším množství osolené
                                                                                 vody. Sceďte a udržujte v teple. Zbylý olej roze-
                                                                              hřejte na pánvi a po částech na něm ze všech stran
                                                                            osmahněte masové kuličky. Nechte okapat přebytečný
                                                                                     tuk a podávejte s těstovinami a omáčkou.
                                                                                          Podle chuti posypte parmazánem.







        Špagety se slávkami
        a červenou omáčkou

        Suroviny:
        1 kg slávek
        400 g těstovin
        1 plechovka sekaných rajčat
        150 ml bílého vína
        1 cibule                                                                          Špagety se slávkami
        2 stroužky česneku
        1 hrst lístků bazalky                                                             a červenou omáčkou
        2 lžíce olivového oleje
        sůl a pepř

        Postup:
        Mušle dáme do čistého dřezu a pořádně je propláchneme stu-
        denou vodou. Vyhodíme všechny prázdné, nalomené a otevře-
        né mušle, které se po zaklepání nezavírají. Mušle pořádně vy-
        drhneme kartáčkem a po stranách je zbavíme řas, které na nich
        bývají zachyceny. Cibuli i česnek oloupeme a nasekáme nadrob-
        no. V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, česnek
        a necháme zesklovatět. Osolíme a zalijeme rajčaty z plechovky.
        Těstoviny dáme vařit do osolené vody podle návodu na obalu
        tak, aby byly uvařené na skus. Slávky vložíme do hrnce k cibu-
        li a dusíme asi 5 minut, pak přilijeme víno a necháme povařit
        asi 4 minuty a pak přidáme rajčata a krátce společně povaříme.
        Hotové mušle zkontrolujeme a ty, které se neotevřely, vyřadíme.
        Přidáme i scezené těstoviny a promícháme, aby se s omáčkou
        pořádně propojily. Servírujeme a zdobíme čerstvou bazalkou.
                                                                                                                35
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40