Page 38 - Magazín JIP Potraviny
P. 38
Sépiové špagety s plody moře
Suroviny:
180 g černých špaget, 400 g chobotniček (ideální malé s chapadélky)
a malých krevet, 200 g šalotky nebo 2 střední bílé cibule, pokrájené
na kousky, 200 ml bílého vína, 8 cherry rajčátek, přepůlených, 1 čer-
vená chilli paprička, 2 stroužky česneku, pokrájený na kousky, 4 lžíce
olivového oleje, oříšek másla, oregáno, bazalka a hladkolistá petržel-
ka, sůl, pepř, drcené chilli koření, pokud jste nepoužili čerstvou chilli
papričku
Postup:
Chobotničky a krevety omyjeme pod proudem studené vody a osušíme.
Chilli papričku omyjeme ve studené vodě, odřízneme stopku a lusky
rozřízneme – pokud chceme méně ostré, odstraníme zrníčka a lusky
nasekáme, pokud to máme rádi hodně ostré necháme i zrníčka.
Na olivovém oleji zprudka orestujeme cibulku, česnek, nakrájenou chil-
li papričku, část posekané bazalky a oregána, přidáme mořské plody
a prudce osmahneme. Poté přilijeme bílé víno a restujeme, dokud se
Sépiové špagety neodpaří alkohol. Mezitím dáme do osolené vroucí vody vařit špagety.
s plody moře Jakmile jsou hotové, odebereme cca 500 ml vody a špagety slijeme. Vodu
ze špaget postupně přiléváme do pánve a směs alespoň 1 hodinu dusíme,
dokud mořské plody nezměknou. Zmírníme teplotu, přidáme špagety,
cherry rajčátka, nasekanou petrželku, oříšek másla a promícháme. Ne-
cháme prohřát, dochutíme, posypeme čerstvými bylinkami a podáváme
s kapkou olivového oleje.
Špagety
se srdcovkami
Špagety se srdcovkami
Suroviny:
400 g kvalitních italských špaget, 1 kg mušlí srdcovek, 1 kg zralých cherry rajčátek, 4 stroužky česneku, půl svazku plocholisté petržele, extra
virgin olivový olej, 1 malou červenou chilli papričku, sůl
Postup:
Česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Z rajčat odřízne konečky od stonku, nakrájíme na půlky nebo čtvrtky. Rozpálíme olivový olej a vhodíme
chilli papričku nakrájenou na malé kousky, přidáme najemno nasekané 2 stroužky česneku. Chilli i česnek ponecháme v rozpáleném oleji opravdu
velmi krátce, jde o to, aby obě ingredience pustily aroma, ale nesmí zhnědnout. Přidáme krájená rajčata a polovinu velmi jemně nakrájené plocholisté
petržele. Trochu osolíme, ale se solí šetříme, použitý vývar z mušlí bývá slaný dost. Rajčata dusíme za občasného míchání asi 20 minut. Do osolené
vody dáme vařit těstoviny, začátek varu musíme načasovat tak, aby byly hotové těsně po dokončení rajčatové omáčky, nezapomeňme, že musí být
"al dente"! Po uvaření špagety slijeme, ale pozor, neproplachujeme studenou ani žádnou jinou vodou. Zatímco vaříme rajčatový základ a těstoviny,
připravíme mušle, které očistíme ve studené vodě, pečlivě zkontrolujeme, zda jsou všechny zavřené. Ty otevřené vyhodíme, pokrmu by rozhodně
neprospěly. Do hrnce dáme asi tři lžíce olivového oleje, najemno nasekané zbývající dva stroužky česneku, velmi krátce osmahneme, přidáme očištěné
srdcovky a trochu nasekané petrželky. Vše promícháme, přiklopíme poklicí a necháme asi 4-5 minut vařit. Poklici odklopíme, promícháme a zkon-
trolujeme, zda se mušle otevřely. Otevřené mušle jsou hotové, pokud některá zůstala zavřená, vyhodíme ji. Mušle vyjmeme z hrnce a větší část vy-
loupeme, několik si necháme na ozdobu. Trochu vývaru z mušlí přilijeme do rajčatové omáčky, necháme ještě krátce povařit, přidáme mušle a krátce
spolu vše prohřejeme. Směs přidáme do slitých špaget, promícháme na teplém vařiči, zakápneme olivovým olejem a můžeme servírovat. Na závěr
ozdobíme nevyloupanými srdcovkami, které jsme si odložili.
38