Page 42 - Magazín JIP Potraviny
P. 42
Tradiční
lasagne
Tradiční lasagne
Suroviny:
1 mrkev, 2 cibule, 100 g másla + na vymazání formy, 500 g mletého masa, 500 g rajčatového pyré, 200 ml červeného vína, ½ lžičky bílého
pepře, hrst oregana, 2 bobkové listy, 500 g těstovin lasagne, 1 lžička olivového oleje, 100 g sýru parmezán, sůl
Bešamelová omáčka: 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 400 ml mléka, muškátový oříšek, sůl
Postup:
Jemně nakrájenou mrkev a cibuli osmahněte na másle, až se plně rozvoní. Přidejte mleté hovězí maso a restujte dalších několik minut. Když
se začne pěkně drobit, přidejte třetinu rajčatového pyré, podlijte červeným vínem, osolte, opepřete, okořeňte oreganem a bobkovým listem,
přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni zvolna dusit asi 40 minut. Ragú občas promíchejte a podle potřeby mírně podlijte vodou nebo
vínem. Když je hotové, ještě ho podle chuti dosolte, a hlavně z něj nezapomeňte vyndat bobkové listy. Čas, kdy se dusí ragú, využijte na
přípravu bešamelové omáčky. V kastrůlku nechte rozpustit máslo a přisypte do něj mouku. Do vzniklé světlé zpěněné jíšky postupně přiléve-
jte mléko a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte omáčku 20 minut provařit, až zhoustne. Na závěr
ji osolte a dochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Těstovinové pláty – lasagne – spařte ve vařící vodě s několika kapkami oleje
a ihned je přendejte do studené vody s kostkami ledu, aby zůstaly „al dente“. Připravte si na pracovní desku zbytek rajčatového pyré i hoblinky
parmazánu (případně jiného nastrouhaného sýra) a můžete se pustit do skládání jednotlivých vrstev do máslem vymazaného pekáče nebo
zapékací misky. Začněte vrstvou lasagní, pak následuje rajčatové pyré, na další vrstvu těsta přijde ragú a bešamel. Toto pořadí ještě minimálně
jednou zopakujte a zakončete rajčatovým pyré s bešamelovou omáčkou. Vše bohatě zasypte sýrem. Lasagne pečte v troubě předehřáté na
180 °C asi 45 minut.
42