Page 42 - Magazín JIP Potraviny
P. 42

Tradiční
                                lasagne







































          Tradiční lasagne

          Suroviny:
          1 mrkev, 2 cibule, 100 g másla + na vymazání formy, 500 g mletého masa, 500 g rajčatového pyré, 200 ml červeného vína, ½ lžičky bílého
          pepře, hrst oregana, 2 bobkové listy, 500 g těstovin lasagne, 1 lžička olivového oleje, 100 g sýru parmezán, sůl
          Bešamelová omáčka: 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 400 ml mléka, muškátový oříšek, sůl
          Postup:
          Jemně nakrájenou mrkev a cibuli osmahněte na másle, až se plně rozvoní. Přidejte mleté hovězí maso a restujte dalších několik minut. Když
          se začne pěkně drobit, přidejte třetinu rajčatového pyré, podlijte červeným vínem, osolte, opepřete, okořeňte oreganem a bobkovým listem,
          přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni zvolna dusit asi 40 minut. Ragú občas promíchejte a podle potřeby mírně podlijte vodou nebo
          vínem. Když je hotové, ještě ho podle chuti dosolte, a hlavně z něj nezapomeňte vyndat bobkové listy. Čas, kdy se dusí ragú, využijte na
          přípravu bešamelové omáčky. V kastrůlku nechte rozpustit máslo a přisypte do něj mouku. Do vzniklé světlé zpěněné jíšky postupně přiléve-
          jte mléko a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte omáčku 20 minut provařit, až zhoustne. Na závěr
          ji osolte a dochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Těstovinové pláty – lasagne – spařte ve vařící vodě s několika kapkami oleje
          a ihned je přendejte do studené vody s kostkami ledu, aby zůstaly „al dente“. Připravte si na pracovní desku zbytek rajčatového pyré i hoblinky
          parmazánu (případně jiného nastrouhaného sýra) a můžete se pustit do skládání jednotlivých vrstev do máslem vymazaného pekáče nebo
          zapékací misky. Začněte vrstvou lasagní, pak následuje rajčatové pyré, na další vrstvu těsta přijde ragú a bešamel. Toto pořadí ještě minimálně
          jednou zopakujte a zakončete rajčatovým pyré s bešamelovou omáčkou. Vše bohatě zasypte sýrem. Lasagne pečte v troubě předehřáté na
          180 °C asi 45 minut.

       42
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47