Page 36 - Magazín JIP Potraviny
P. 36

Sépiové špagety se slávkami

                                                                          Suroviny:
                                                                          1 kg slávek, 300 g sépiových špaget, extra-panenský
                                                                          olivový olej, pepř a sůl, 2 stroužky česneku,
                                                                          500 ml loupaných rajčat v konzervě, chilli paprička

                                                                          Postup:
                                                                          Nejdřív omyjte a očistěte mušle. Do pánve nalijte pár
                                                                          lžic olivového oleje a přidejte očištěné slávky. Jakmile
                                                                          se všechny mušle otevřou, tak plamen vypněte. Mušle,
                                                                          které se neotevřou, vyhoďte. Z většiny mušlí vyndej-
                                                                          te vnitřek, pár jich nechte celých. Dejte je stranou
                                                                          společně se scezenou šťávou z pánve. Do pánve vložte
                                              Sépiové špagety             nasekané stroužky česneku a orestujte je na olivovém
                                              se slávkami                 oleji, k němu přidejte rajčata. Dejte vařit osolenou
                                                                          vodu na těstoviny a uvařte je do změknutí. Rajčatovou
                                                                          omáčku osolte a opepřete, přidejte šťávu z mušlí a na-
                                                                          krájenou chilli papričku. Do rajčatové omáčky přidejte
                                                                          slávky a promíchejte s uvařenými těstovinami.


       Smetanové rizoto s krevetami

       Suroviny:
       300 g parmezánu
       500 g mražených krevet
       200 ml smetany ke šlehání
       1 l slepičího vývaru
       2 dl bílého vína (suché)
       1 hrnek kulatozrnné rýže

       Postup:
       Na pánvi rozpálíme olivový olej a přidáme cibuli
       nakrájenou na kostičky a osmahneme dorůžova.
       Přidáme mražené krevety a dusíme, až se voda
       vypaří. Přidáme 1 hrnek rýže a chvíli ji osmah-
       neme. Směs zalijeme 2 dl suchého bílého vína                                         Smetanové rizoto
       a opět dusíme, až se víno vypaří. Pak postupně                                       s krevetami
       přiléváme slepičí vývar a dusíme pod poklicí
       cca 40 minut. Když je rýže poloměkká, přili-
       jeme smetanu a ještě chvilku povaříme. Rizoto
       podáváme posypané petrželkou a parmezánem.



                                                                   Domácí tagliatelle s krevetami

                                                                   Suroviny:
                                                                   200 g očištěných krevet, špetka soli a pepře, 1 lžička oleje, po-
                                                                   dle chuti koriandr, zázvor a chilli, několik snítek medvědího
                                                                   česneku, pár snítek bazalky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce par-
                                                                   mezánu, 300 g hladké mouky, 3 vejce, ½ lžičky soli

                                                                   Postup:
                                                                   Krevety naložíme do marinády, kterou jsme umíchali z chilli,
                                                                   zázvoru, drceného česneku, soli a pepře, necháme marinovat
                                                                   alespoň do druhého dne. Natrháme si do mixéru bazalku, med-
                                                                   vědí česnek a rozmixujeme. Přidáme parmezán a olivový olej
                                                                   a znovu promixujeme. Mouku smícháme s vajíčkem a špetkou
                                                                   soli. Přidáme kapku olivového oleje a dobře promícháme. Těs-
                                                                   to necháme uležet v lednici alespoň 30 minut. Pomocí strojku
                                               Tagliatelle         na těstoviny nebo válečku na těsto a nože vytvoříme tagliatelle.
                                               s krevetami         Vložíme je do vroucí vody alespoň na 5 minut. Krevety vyjmeme
                                                                   z lednice a dáme na rozpálenou pánev, na které je zprudka ores-
                                                                   tujeme. Tagliatelle vložíme na pánev s trochou vody z těstovin,
                                                                   přidáme máslo, pesto a promícháme dohromady.


       36
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41