Page 36 - Magazín JIP Potraviny
P. 36
Sépiové špagety se slávkami
Suroviny:
1 kg slávek, 300 g sépiových špaget, extra-panenský
olivový olej, pepř a sůl, 2 stroužky česneku,
500 ml loupaných rajčat v konzervě, chilli paprička
Postup:
Nejdřív omyjte a očistěte mušle. Do pánve nalijte pár
lžic olivového oleje a přidejte očištěné slávky. Jakmile
se všechny mušle otevřou, tak plamen vypněte. Mušle,
které se neotevřou, vyhoďte. Z většiny mušlí vyndej-
te vnitřek, pár jich nechte celých. Dejte je stranou
společně se scezenou šťávou z pánve. Do pánve vložte
Sépiové špagety nasekané stroužky česneku a orestujte je na olivovém
se slávkami oleji, k němu přidejte rajčata. Dejte vařit osolenou
vodu na těstoviny a uvařte je do změknutí. Rajčatovou
omáčku osolte a opepřete, přidejte šťávu z mušlí a na-
krájenou chilli papričku. Do rajčatové omáčky přidejte
slávky a promíchejte s uvařenými těstovinami.
Smetanové rizoto s krevetami
Suroviny:
300 g parmezánu
500 g mražených krevet
200 ml smetany ke šlehání
1 l slepičího vývaru
2 dl bílého vína (suché)
1 hrnek kulatozrnné rýže
Postup:
Na pánvi rozpálíme olivový olej a přidáme cibuli
nakrájenou na kostičky a osmahneme dorůžova.
Přidáme mražené krevety a dusíme, až se voda
vypaří. Přidáme 1 hrnek rýže a chvíli ji osmah-
neme. Směs zalijeme 2 dl suchého bílého vína Smetanové rizoto
a opět dusíme, až se víno vypaří. Pak postupně s krevetami
přiléváme slepičí vývar a dusíme pod poklicí
cca 40 minut. Když je rýže poloměkká, přili-
jeme smetanu a ještě chvilku povaříme. Rizoto
podáváme posypané petrželkou a parmezánem.
Domácí tagliatelle s krevetami
Suroviny:
200 g očištěných krevet, špetka soli a pepře, 1 lžička oleje, po-
dle chuti koriandr, zázvor a chilli, několik snítek medvědího
česneku, pár snítek bazalky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce par-
mezánu, 300 g hladké mouky, 3 vejce, ½ lžičky soli
Postup:
Krevety naložíme do marinády, kterou jsme umíchali z chilli,
zázvoru, drceného česneku, soli a pepře, necháme marinovat
alespoň do druhého dne. Natrháme si do mixéru bazalku, med-
vědí česnek a rozmixujeme. Přidáme parmezán a olivový olej
a znovu promixujeme. Mouku smícháme s vajíčkem a špetkou
soli. Přidáme kapku olivového oleje a dobře promícháme. Těs-
to necháme uležet v lednici alespoň 30 minut. Pomocí strojku
Tagliatelle na těstoviny nebo válečku na těsto a nože vytvoříme tagliatelle.
s krevetami Vložíme je do vroucí vody alespoň na 5 minut. Krevety vyjmeme
z lednice a dáme na rozpálenou pánev, na které je zprudka ores-
tujeme. Tagliatelle vložíme na pánev s trochou vody z těstovin,
přidáme máslo, pesto a promícháme dohromady.
36