Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31

náročné, zrna se zpracovávají takzvanou „mokrou metodou“, což zna-
                                                               mená, že káva projde procesem fermentace. Tento způsob zpracování
                                                               je finančně náročnější, a proto je také výsledná cena této kávy vyšší než
                                                               u ostatních druhů. Druhým významným kávovníkem je robusta. Plody
                                                               tohoto kávovníku neposkytují tak lahodná zrna jako arabský kávovník.
                                                               Robusta ale není tolik náročná na pěstování, je odolnější proti škůdcům
                                                               a poskytuje vyšší výnosy. Tomuto kávovníku vyhovuje stálejší počasí
                                                               s vyššími teplotami. Nejlépe snáší teploty kolem 30 °C.

                                                               Jeho kávová zrnka jsou výraznější, káva má tmavou barvu a drsnější
                                                               chuť a vyšší obsah kofeinu. Kávová zrna jsou zpracována tzv. „suchou
                                                               metodou“, která není tak finančně náročná jako u druhu arabika, proto
                                                               je výsledná cena této kávy výrazně nižší. Tato káva se používá především
                                                               do směsí s ostatními druhy. Ve směsi s arabikou snižuje celkovou cenu
                                                               kávy. Nejméně významným druhem kávovníku je liberica. Ze všech
                                                               druhů kávovníku je nejvyšší (oproti maximální výšce 10 metrů, které
                                                               dorůstá Robusta) - může být vysoký až 18 metrů. Je velmi silný a jeho
                                                               plody  mají  i  velká  kávová  zrna,  která  jsou  hořké  chuti.  Liberica  sice
                                                               poskytuje velké výnosy, bohužel káva má pouze průměrnou kvalitu.
        Černá mana Pro nikoho z nás není káva neznámým nápojem, který   Na našem trhu se prodávají převážně směsi kávy, většinou se skládají
        je dnes považován za božský nápoj, v dobách minulých byla zatracová-  z více základních druhů zrn. Teprve správnou kombinací vhodně zvo-
        na a označována za „nástroj ďábelský“. V současnosti je to celosvětový   lených druhů se vytvoří směs s harmonickou a ucelenou chutí. „Čisté
        nápoj, připravovaný v mnoha podobách a chutích, tradičně i netradičně.   druhy“ jsou k dostání pouze ve specializovaných obchodech. Směsi se
        Všude se těší značné oblibě a to především pro prokazatelně povzbuzu-  většinou připravují ze zelených zrn a teprve pak se dohromady praží.
        jící účinky.                                           Při výběru směsi jsou rozhodující nejen požadované vlastnosti, ale
                                                               také cena kávy. Nejčastěji a nejvíce se pije káva ze zrnek druhu arabi-
        Historie Káva se pěstuje po celém světě a pro pěstitelské země jde   ka a robusta. Aby výsledná káva byla co nejlepší chuti, záleží nejen na
        o velice výnosný vývozní artikl. Pěstováním a zpracováním kávy se za-  odrůdě pěstovaných kávovníků, ale především na sklizni plodů, násled-
        bývá celosvětově více než 25 miliónů lidí a její pěstování je mnohdy jedi-   ném zpracování kávových zrn, na správném pražení, uskladnění a ex-
        ným zdrojem příjmů lidí ze „třetího světa“. Kávová semena jsou plody   pedování kávových žoků. Každá z těchto dílčích prací má svoje pevná
        rostliny zvané Coffea neboli kávovník. Jedná se o plod podobný naší   pravidla a jejich nedodržení se vždycky na výsledné chuti kávy negativně
        třešni, nejen tvarem ale i barvou, která bývá v době sklizně červená nebo   projeví.
        červeno fialová. Uvnitř plodu jsou ukryta dvě proti sobě položená seme-
        na – kávová zrna.                                      Jak vybírat Při výběru kávy je třeba brát zřetel na to, že káva musí
                                                               být čerstvá, vždy je proto výhodnější nakupovat kávu zrnkovou a um-
        Původ Tato rostlina patří do čeledi mořenovitých rostlin. Původně   lít  si  pouze  potřebné  množství.  Pokud  kupujeme  kávu  mletou,  pak
        divoce rostoucí strom se pěstuje na kávovníkových plantážích na mnoha   jedině vakuově balenou. Je třeba také zohlednit fakt, pro jakou příleži-
        místech celého světa buď jako strom nebo keř. Existující druhy kávov-   tost chceme kávu pít. Pokud potřebujeme překonat únavu, pak zřejmě
        níků se mezi sebou kříží a šlechtí se, aby bylo dosaženo větší odolnosti   zvolíme kávu s vysokým obsahem kofeinu, která je silnější a účinnější
        proti škůdcům, kteří pokud napadnou kávovníky na plantážích, mohou   a s jistotou vybereme kávu robustu. V případě, že chceme svou mysl
        způsobit rozsáhlé škody. Například cizopasná houba dokáže totálně   pouze lehce povzbudit a chceme si vychutnat jemnou a lahodnou chuť
        zničit i celé plantáže. Jako příklad této zkázy můžeme uvést ostrov Cej-   s příjemným aroma, pak patrně sáhneme po kávě s nižším obsahem ko-
        lon, kde musely být kávovníkové plantáže zcela nahrazeny čajovníky.   feinu a tou je káva arabika.
        Pravlastí kávovníku je Africký kontinent, konkrétně Etiopie. Odtud se
        káva dostala do Arábie, která je považována za kolébku kávy. V současné
        době se ovšem kávovníky pěstují po celém světě. Všude v oblastech, kde
        je pro jejich růst příznivé podnebí a kde jsou vhodné přírodní podmínky.
        Kávovníky v průběhu svého růstu potřebují dostatek vláhy i slunce, pro-
        to se jim nejlépe daří ve vlhkém tropickém pásmu. Každému druhu
        kávovníku ale vyhovuje trochu odlišné podnebí. Kávovníkové stromy
        nebo keře se dožívají poměrně vysokého věku (až třiceti let), ovšem
        v této době už poskytují nižší úrodu; nejvyšší výnosy dávají kávovníky
        po pěti až šesti letech. Co nejvyšším výnosům je třeba pomoci správnou
        péčí. Kávovníky se musí, stejně jako jiné pro nás méně exotické rostliny,
        pravidelně přihnojovat, prořezávat a chránit nově vzrostlé rostliny proti
        prudkému a žhnoucímu slunci.

        Druhy Existují tři základní druhy kávovníků, které se odlišují růstem,
        svými nároky na pěstování i finální chutí kávy. Oblast, ve které kávov-
        ník roste, má rovněž vliv na chuť kávy, kávovníky pěstované ve vyšších
        nadmořských výškách poskytují kávová zrna jemnější a také s nižším
        obsahem kofeinu. Mezi nejvýznamnější druh kávovníku patří Arabský
        kávovník. Roste ve vysokých nadmořských výškách. Kávovníky rostoucí
        v těchto výškách jsou méně odolné proti škůdcům a chorobám, jsou také
        velmi choulostivé na mrazíky. Vyhovují mu mírnější teploty nepřesahu-
        jící 24 °C. Plody poskytují nejkvalitnější kávová zrna. Káva z tohoto dru-
        hu má nízký obsah kofeinu a její chuť je jemná a nasládle lahodná. Tvoří
        až 70% z celkové produkce kávy na světě. Její zpracování je poměrně
                                                                                                                31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36