Page 27 - Magazín JIP Potraviny
P. 27

Tvé oblíbené jídlo?
                                                               Paradoxně mám rád českou klasiku. Jím ji už málo, doma to neděláme
                                                               a nemám ani babičky. Jinak mám strašně rád špenát, třeba výpečky se
                                                               špenátem, to miluji, jo a řízky, ty jsou pro mě kuchařský základ.
        Martine co ty a jídlo. Utáhne tě žena na něco dobrého na talíři?   A co máte na štědrovečerním stole?
        S mým časem obecně se nestíhám moc stravovat, ale k jídlu mám docela   Jednoznačně kapra. Táta ho koupí a zabije. Chtěl mě to vždy naučit, ale
        vřelý vztah. Jsem spíš všežravec, a když mám hlad, tak se najím. Mám   já to nedokázal a nechtěl jsem zabíjet zvíře. Snažím se, aby i kluci jedli
        teď období Pho Bo, to řeším celkem hodně.              rybu a měli k tomu nějaký vztah. Samozřejmě musíme ji dobře vykostit.
                                                               Nesmí chybět ani bramborový salát. Baví mě souboj rodin, kdo ho dělá
        Jak to máš s vařením, jsi sice hodně zaměstnaný, ale najdeš si čas   nejlíp. Přítelkyně tím, že je z Ostravy, má ráda hodně majonézu a tatar-
        a uvaříš?                                              ku, tak my máme fakt ten poctivý, žádné jogurty.
        Už moc ne, spíš jsem to omezil na grilování, tam je pořád moje místo,
        máme na terase gril, když je sezóna, tak tam občas něco ugriluji, ale   Hodně cestuješ. Jak si ve světě užíváš jídlo?
        maso stejně připraví přítelkyně. Já jsem pak ten hrdina, který ugriloval,   Na cestách nejraději jím na ulici místní jídla, ať už jedu s Bedekrem,
        ale ve skutečnosti jsem to jen nespálil, tak to je moje jediné vítězství.   nebo s Igorem. Málo kdy jsem měl problémy, i když jsem byl v Thajsku,
        Dříve mě to bavilo víc, ale teď pro mě vaření není odpočinek, takže buď   Iráku a Africe. Jen vodu se snažím pít balenou. Po pár dnech se člověk
        něco uvaříme, nebo se jdeme najíst. Já mám rád, když spolu někde jsme.   adaptuje na místní prostředí a já rád ochutnávám cizí kuchyně. Jídlo
        Kvůli malému to teď moc nejde, protože je příliš divoký a utíká, ale jídlo   samo o sobě vypovídá o životě místních lidí, když je těžké, tak tam asi
        beru jako společenskou událost rodiny, že se jdeme někam najíst a jsme   nebude vedro, protože lidé potřebují rychle velkou energii.
        spolu, než abychom vařili a pak to museli ještě mýt.
                                                               Byli jste v Africe a pojedete tam znovu po vánočních svátcích, co jsi
        Utáhla tě někdy v minulosti žena na kus dobré bašty?   tam jedl nejzajímavějšího a na co se zase těšíš?
        Teď už bych se přišel jen najíst, ale dřív jsem samozřejmě to jídlo rychle   To byly v podstatě civilizované země a žádnou takovou havěť nebo hmyz
        potřeboval přeskočit, abychom se dostali k jádru věci. Potom se člověk   jsem nejedl, na trzích jsme občas narazili na nějaké bizardní věci, ale
        těšil, že se dobře nají, ale taky byly situace, kdy jsem se šel najíst raději   spíš jsem si tam nechtěl nic dávat, protože když je trh s masem a to maso
        jinam. Já myslím, že o tom jídle to moc nebylo. Mám rád spíš zobání,   je tam celý den, lezou po něm mouchy a porcují ho přímo na místě, to
        salámy, sýry a k tomu víno. Snažím se to omezit, ale zatím to nedokážu,   jsem neměl odvahu. Vím, že mám velký problém s vnitřnostmi, tam jich
        když vidím dobrou suchou klobásu, koupím ji a nakrájím.   dělají hodně, a to se pak pozře poměrně složitě. Pro mě bylo zajímavé
                                                               v Gambii jíst z jednoho kotle s místními, kteří nás pozvali na rybu s rýží,
                                                               bylo tam i chilli a jedli to miminka a děti, vlastně všichni, a rukou si
                                                               nahrábli co potřebovali, takže když nechtěli tu chilli pastu, tak si hrábli
                                                               jinam.

                                                               Na své cesty vyrážíš na motorce. Točíš o tom s cestovatelskou legen-
                                                               dou Igorem Brezovarem seriál, který bude na podzim vysílán Českou
                                                               televizí. Řekneš, jaká byla vlastně tvá první motorka?
                                                               Byla to Jawa 50 Mustang. Objevil jsem ji v kůlně ve čtrnácti letech. Dali
                                                               jsme ji s tátou dohromady, aby jezdila, a já jsem chodil trénovat do lomu.
                                                               Ve chvíli, kdy jsem dostal řidičák, cítil jsem se jako mistr světa.

                                                               V Africe jsi měl nehodu. Byla to první vážnější, nebo jsi už předtím
                                                               nějakou měl?
                                                               Už jsem jednu měl v Praze, když jsem špatně vjel do křižovatky a měl
                                                               jsem čelní náraz s autem. Motorku jsem zrušil, ale já jsem byl jen pom-
                                                               lácený. Od té doby jezdím na motorce opatrně. Žádné vylomeniny. Tady
                                                               to bylo těžší v tom, že jsem čtyři dny po pádu, ještě s krunýřem a bolestí,
                                                               musel sednout na motorku a jet dál.
                                                                                                                27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32