Page 22 - Magazín JIP Potraviny
P. 22

Makový
                                    cheesecake
















                                                             Makový cheesecake

                                                             Suroviny:
                                                             500 g plnotučného tvarohu, 250 g karamelových sušenek, 100 g roze-
                                                             hřátého másla, 5 polévkových lžic mletého máku, 4 lžíce cukru mou-
                                                             čka, 1 čajovou lžičku drcené vanilky, 1 malý kelímek zakysané smeta-
                                                             ny, 1 sáček želatiny pro přípravu nepečeného dortu, šťáva z poloviny
                                                             citronu, ovoce podle chuti na ozdobení
                                                             Postup:
                                                             Sušenky nadrtíme v mixéru nebo pomocí válečku. Přidáme k nim
                                                             rozpuštěné máslo a zapracujeme. Pokud se budou sušenky stále drolit,
                                                             přidáme více másla. Hotovou sušenkovou směs napěchujeme do ku-
                                                             laté formy s pečícím papírem, uhladíme a připravený korpus dáme do
                                        Makové               chladu. Mezitím si v míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, cukr,
                                        trojhránky           mák, vanilku, citronovou šťávu a želatinu, kterou jsme připravili podle
                                                             návodu na sáčku. Vzniklou směs navrstvíme na ztuhlý sušenkový kor-
                                                             pus a uhladíme. Dort pak necháme několik hodin tuhnout v ledničce.
                                                             Dort na závěr ozdobíme ovocem.




                                                             Makové trojhránky
                                                             Suroviny:
                                                             listové těsto, 200 g mletého máku, 4 pl cukru krystal,
                                                             200 ml vařeného mléka, ½ skořicový cukr

                                                             Postup:
                                                             Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme do obdélníku. Uva-
                                                             říme mléko a dáme do něj mletý mák, cukry krystal a skořicový cukr.
                                                             Všechno pořádně promícháme a necháme vychladnout. Na jednu půlku
                                                             listového těsta rozetřeme do středu polovinu náplně. Spodní částí těsta
                                                             překryjeme náplň a také vrchní částí těsta překryjeme náplň. Nařežeme
                                                             na trojhránky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na
                                                             200 °C asi 20 minut. Před podáváním pocukrujeme.
       22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27