Page 22 - Magazín JIP Potraviny
P. 22
Makový
cheesecake
Makový cheesecake
Suroviny:
500 g plnotučného tvarohu, 250 g karamelových sušenek, 100 g roze-
hřátého másla, 5 polévkových lžic mletého máku, 4 lžíce cukru mou-
čka, 1 čajovou lžičku drcené vanilky, 1 malý kelímek zakysané smeta-
ny, 1 sáček želatiny pro přípravu nepečeného dortu, šťáva z poloviny
citronu, ovoce podle chuti na ozdobení
Postup:
Sušenky nadrtíme v mixéru nebo pomocí válečku. Přidáme k nim
rozpuštěné máslo a zapracujeme. Pokud se budou sušenky stále drolit,
přidáme více másla. Hotovou sušenkovou směs napěchujeme do ku-
laté formy s pečícím papírem, uhladíme a připravený korpus dáme do
Makové chladu. Mezitím si v míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, cukr,
trojhránky mák, vanilku, citronovou šťávu a želatinu, kterou jsme připravili podle
návodu na sáčku. Vzniklou směs navrstvíme na ztuhlý sušenkový kor-
pus a uhladíme. Dort pak necháme několik hodin tuhnout v ledničce.
Dort na závěr ozdobíme ovocem.
Makové trojhránky
Suroviny:
listové těsto, 200 g mletého máku, 4 pl cukru krystal,
200 ml vařeného mléka, ½ skořicový cukr
Postup:
Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme do obdélníku. Uva-
říme mléko a dáme do něj mletý mák, cukry krystal a skořicový cukr.
Všechno pořádně promícháme a necháme vychladnout. Na jednu půlku
listového těsta rozetřeme do středu polovinu náplně. Spodní částí těsta
překryjeme náplň a také vrchní částí těsta překryjeme náplň. Nařežeme
na trojhránky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na
200 °C asi 20 minut. Před podáváním pocukrujeme.
22