Page 17 - Magazín JIP Potraviny
P. 17
Jablečný koláč s karamelem
Suroviny:
3 větší jablka, 2 vejce, ½ hrnku cukru, ½ hrnku mléka,
větší ořech másla, ¾ hrnku hladké mouky, ½ hrnku
cukru krystal, ½ hrnku smetany, 1 větší ořech másla Jablečný koláč
s karamelem
Postup:
Jablka oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. V míse
vyšlehejte vejce s cukrem a rozpuštěným máslem, přidej-
te mléko, mouku a nakonec lehce vmíchejte jablka, aby
se v těstě obalila. Těstíčko je spíše řidší, ale nebojte, má
to tak být. Vymažte formu máslem nebo vystelte pečícím
papírem, a směs do ní nalijte. Pečte při 170 °C asi půl
hodiny, poté ještě překryjte alobalem a pečte dalších
10 minut. Koláč nechte dobře vychladnout předtím, než
jej budete z formy vyklápět. Do tepelně odolné misky na-
sypte cukr a máslo. Dejte na 2 minuty do mikrovlnky,
kde směs zkaramelizuje. Opatrně promíchejte a ihned
pomalu nalijte smetanu. Dobře rozmíchejte a máte kara-
melovou polevu, tu nalijte na vychladlý dortík a můžete
podávat.
Domácí karamel
Suroviny:
1 hrnek mléka
1 hrnek krupicového cukru
1 hrnek sušeného mléka
50 g másla
1 lžíce vody
Domácí
Postup: karamel
Ve větším hrnci smíchejte vodu s cukrem. Míchej-
te, dokud se cukr úplně nerozpustí a nezačne se
směs zbarvovat dohněda. Poté přidejte máslo a ne-
chte rozpustit. Přilijte mléko a míchejte, aby se vše
dobře spojilo. Naposledy přisypte sušené mléko
a dobře promíchejte, aby ve směsi nezůstaly hrud-
ky. Vařte další tři minuty, poté sundejte z plamene
a nechte trochu vychladnout. Přelijte do uzavíra-
telných sklenic a skladujte v lednici.
Panna cotta
Suroviny:
370 g cukru, 700 ml polotučného mléka, 6 vajec
Postup:
Troubu rozehřejte na 150 stupňů. Do hlubšího plechu dejte malé kulaté
zapékací mističky (ideální jsou mističky určené na suflé). Do rendlíku vsypte
250 g cukru a na mírném plameni ho roztavte až na zlatý karamel. Cukr zamí-
Karamelová chejte, až když bude zlátnout. Hotový karamel vlijte do předpřipravených
Panna cotta mističek a nechte ho ztuhnout. Do větší misky rozklepněte vajíčka. Do
menšího hrnce nebo rendlíku vlijte mléko, přidejte zbylý cukr a za stálého
míchání mléko zahřejte na 37 stupňů Celsia. Čtvrtinu mléka odeberte a přes
síto ho nalijte za stálého míchání metličkou do připravených vajec. Zbytek
mléka přiveďte k varu. Jakmile začne mléko vřít, vypněte sporák a ihned
přilijte opět za stálého míchání vaječnou směs. Připravenou směs nalijte do
mističek. Na plech přilijte vroucí vodu tak, aby byly mističky ponořené ze
3/4 své výšky. Plech vložte do rozpálené trouby na 60 minut. Po 60 minutách
vypněte troubu a vytáhněte plech s mističkami a nechte je vychladnout na
pokojovou teplotu. Po vychladnutí dezert odřízněte jídelním nožem od stran
misky a vyklopte na talíř. Podávat můžete ihned nebo podle své chuti můžete
dezert podávat i vychlazený, ale lepší je, když má pokojovou teplotu.
17