Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15
Karamelový
koláč
Karamelový koláč s vlašskými ořechy
Suroviny:
175 g hladké mouky + na pomoučení, 85 g studeného másla nakrájeného na malé kousky, 50 g krupicového cukru, špetka soli, 1 žloutek,
Na náplň: 200 g krupicového cukru, 100 g másla nakrájeného na malé kousky, 200 ml smetany ke šlehání, 200 g rozpůlených jader
vlašských ořechů
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C. Mouku, máslo, cukr a sůl míchejte v robotu, dokud směs nezačne připomínat drobenku. Přidejte žloutek,
1–2 lžíce studené vody a promíchejte do pevného a hladkého těsta, které znovu propracujte na pomoučněném válu dohladka. Pak ho rozválej-
te, vyložte jím kulatou formu o průměru 24 cm, pokryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a dejte na 10 minut do chladničky. Pak pečte
v předehřáté troubě 10 minut. Sundejte fazole a pečicí papír a pečte dalších 5 minut. Mezitím udělejte náplň. V těžké pánvi pomalu zahřívejte
cukr a 3 lžíce vody. Míchejte, až se cukr rozpustí. Pak zesilte plamen a nechte cukr probublávat, až získá karamelovou barvu. Stáhněte z ohně,
vmíchejte máslo a pak smetanu. Přiveďte znovu k varu, prudce vařte a míchejte, až směs zhoustne. Pak přidejte ořechy. Ořechovou náplň
rovnoměrně rozprostřete na koláč a dejte na dalších 8–10 minut péct, až bude bublat. Nechte 10 minut chladnout a podávejte. Koláč chutná
teplý i studený.
15