Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13
Sladký vánoční
chlebíček
Sladký vánoční chlebíček
Suroviny:
250 g hladké špaldové mouky, 1 prášek do pečiva, 2 drcené
hřebíčky, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky mleté skořice,
dřeň z 1 vanilky, 120 g sušeného ovoce, 50 g vyloupaných
mandlí, 70 g různých nesolených ořechů, 50 g hořké čokolády,
160 g změklého másla na vymazání formy, 70 g tekutého medu,
70 g třtinového cukru, 1 banán, 4 vejce, strouhanka na vysypání
formy, 180 g moučkového cukru, 3 lžičky horké vody, 4 lžičky
citronové šťávy
Postup:
Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva, mletým kořením
a dření z vanilky. Větší sušené ovoce pokrájejte na velikost rozinek.
Malou hrst různobarevného sušeného ovoce si dejte trochu stra-
nou na ozdobu. Z mandlí a ořechů také trochu odložte na ozdobu
a zbytek pokrájejte. Rovněž čokoládu pokrájejte nahrubo. Troubu
rozpalte na 160 °C. V další míse si vymíchejte změklé máslo s medem
a cukrem do pěny, pak vmíchejte i rozmačkaný banán a vejce. K této
směsi přidejte směs mouky a koření (ideálně ho prosejte přes síto
Svařák na mouku). Vymíchejte hladké těsto. Do něj přihoďte sušené ovoce,
pokrájené ořechy, mandle a čokoládu. Dobře promíchejte. Formu
na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypejte strouhankou
a vlijte do ní těsto. Uhlaďte ho stěrkou a pečte asi 60 minut, povrch
by měl být tmavě zlatavý. Po upečení nechte zvolna vystydnout v po-
otevřené troubě. Pak teprve vyklopte. V misce vymíchejte dohladka
suroviny na polevu. Měla by být velmi hustá, aby držela víceméně na
horní straně chlebíčku a jen na několika místech malebně stékala po
stranách – zbytečně ji tedy neřeďte. Hotovou lesklou polevou potřete
chlebíček a povrch ozdobte zbylým sušeným ovocem, mandlemi
a ořechy. Nechte ztuhnout a teprve potom krájejte.
13