Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16
Jablková bábovka
s karamelem
Jablková bábovka s karamelem
Suroviny:
Na těsto: 100 g velkých propláchnutých rozinek + cca 100 ml rumu
nebo brandy, 225 g másla, změklého + na vymazání, 200 g třtinového
cukru, 4 střední vejce pokojové teploty, 4 lžíce plnotučného mléka,
300 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička kypřicího prášku,
2 lžičky mleté skořice, špetka soli, 150 g vlašských ořechů, 2 jablka,
zbavená jádřince, oloupaná a nakrájená na kostičky
Na polevu: 100 g třtinového cukru, 2 lžíce másla, 100 ml smetany ke
šlehání, 50 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
Postup:
Rozinky zalijte v kastrůlku rumem nebo brandy, zahřejte těsně pod bod
varu a nechte vychladnout. Pak sceďte a použijte do těsta. Budou mít
fantastickou chuť a pěkně nabobtnají. Troubu předehřejte na 160 °C,
horkovzdušnou na 140 °C. Nepřilnavou formu na bábovku o průmě-
ru 25 cm vymažte rozpuštěným máslem. Ořechy rozmixujte v robotu
najemno. Máslo s cukrem šlehejte, až směs zesvětlá a bude nadýchaná.
Vmíchejte vejce, mléko, mouku prosátou s jedlou sodou a kypřicím
práškem, skořici a špetku soli. Vmíchejte rozinky nasekané nadrobno,
ořechy a nakonec jablka. Těsto dejte do připravené formy na bábovku
a uhlaďte povrch. Pečte 50 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyj-
de čistá. Upečenou bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě, pak
vyklopte. Na polevu dejte do rendlíku cukr, máslo a smetanu a zvol-
na zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vařte, až vznikne hebká karamelová
Vafle s karamelizovanou poleva. Vmíchejte ořechy a přelijte bábovku. Pokud podáváte bábovku
hruškou studenou, nechte polevu dokonale zaschnout.
Vafle s karamelizovanou hruškou
Suroviny:
4 lžíce másla, ½ hrnku třtinového cukru 3 až 4 hrušky, 1 citron,
12 vaflí
Postup:
V hrnci nebo na pánvi rozehřejte máslo. Nasypte cukr a míchejte,
dokud se nerozpustí a nevznikne hnědý tekutý karamel. Hrušky zbavte
jádřinců, oloupejte je a nakrájejte na požadovaný tvar. Krátce je povařte,
asi 3 minuty, ve vodě s citronovou šťávou (aby nezhnědly), poté je vyj-
měte, dejte na plech a nechte zapéct, dokud povrch nezačne hnědnout.
Hrušky pak položte na teplé vafle. Ozdobte hotovým karamelem.
16