Page 14 - Magazín JIP Potraviny
P. 14
Domácí
karamel
Sladká delikatesa
Je pravda, že sklenici karamelu si můžete koupit, ale není Domácí karamel
nad to si udělat za pár minut vlastnoruční pochoutku sami
ve své kuchyni. Karamel je výtečný na zmrzlinové poháry, trvá připravit 25 minut a máte sklenici o objemu 300 ml
na šlehačkové dorty i na skvělý banoffe pie (slavný banánový Suroviny:
koláč). Pokud ho chcete někomu věnovat, je to ideální tip na 300 g cukru, krupice nebo krystal
dárek na poslední chvíli. 5 lžic vroucí vody
55 g změklého másla
Výroba karamelu patří k základní cukrářské výbavě. Není na ní nic 200 ml horké smetany, 30%
složitého, jen je zapotřebí opatrnosti. Cukr se taví při vysoké teplotě, lžíce vanilkového extraktu (nemusí být)
a příměsi, což je máslo a smetana a jen malou nepozorností může
vzniknout špatná zkušenost. Postup:
Do silnostěnného kastrůlku dejte cukr a na vysokém plamenu ho
nechte rozpouštět. Stále ho odtahujte ode dna. Trvá to pár minut.
Sezamové karamelky Cukr se začne tavit a zároveň zbarvovat od okrové barvy do světle
hněda. Když se jeho konzistence mění na středně tekutou – bývá to
Suroviny: při teplotě 150 °C, cukr je již zbarven do světle jantarové barvy. Tato
250 g cukru krystal, citrón, 150 g sezamu fáze dává karamelu správnou chuť. Pozor, tuto chvíli neprošvihněte
a okamžitě stáhněte hrnec z plamene, protože proces karameli-
Postup: zování vlivem vysoké teploty stále pokračuje. Mimo plotnu pak
Cukr dáme na pánev s hrubším dnem, přidáme strouhanou kůru přilívejte horkou vodu. Roztavený cukr může mít teplotu až 170 °C
z citrónu a nakonec do hmoty zamícháme sezamová semínka. Hmo- a mohl by vyšplíchnout a opařit vás. Používejte dlouhou vařečku,
tu hned přelejeme na plech vystlaný pečícím papírem a rozetřeme ji. pro jistotu si na ruku navlékněte chňapku, a horkou vodu přilívejte
Nůž potřeme máslem a hmotu nakrájíme na požadovaný tvar. po lžících. Stále míchejte. Karamel začne kypět a bublat, ale nepole-
Necháme vystydnout a můžeme podávat. vujte. Karamel je hotov, když má zlatohnědou barvu a je tekutý jako
hustý med. Nyní by byl připraven pro výrobu karamelek, lízátek
apod. Ale my budeme pokračovat, aby vznikla karamelová omáčka.
Kastrůlek vraťte na mírnější oheň a postupně přidejte změklé más-
lo. Teď hodně míchejte, aby se máslo dobře zapracovalo do hmoty.
Sezamové Karamel trochu prosvětlíte. S máslem karamel neztuhne do pevné
karamelky hmoty. Abyste vytvořili vláčný krém, po dokonalém vmíchání más-
la, přilijte ještě horkou smetanu a vanilkový extrakt, nechte krátce
zabublat a stáhněte z plamene. Horký karamel přeceďte přes husté
sítko do připravené sklenice, dejte volně vychladnout, zavíčkujte
a uložte do chladničky. Aby byl karamel vláčný a trochu změkl, opět
ho před použitím ponechte při pokojové teplotě. Váš sladký pamlsek
ukryjte do chladničky a spotřebujte během 10 dnů.
14