Page 10 - Magazín JIP Potraviny
P. 10
Vánoční
muffiny
Vánoční muffiny
Suroviny:
225 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku, 225 g změklého másla, 225 g krupicového cukru, špetka soli,
1 lžička vanilkového extraktu, 4 vejce, pokojové teploty, prošlehaná
Na krém: 3 bílky, 165 g krupicového cukru, špetka soli, 230 g másla
Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Dvanáct formiček na muffiny vyložte papírovými košíčky. Prosejte mouku a kypřicí
prášek. Máslo, cukr a sůl dejte do mísy, přidejte vanilkový extrakt a šlehejte do světlé pěny. Za vysokých otáček
pomalu přilévejte rozšlehaná vejce. Snižte otáčky a po třetinách vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Rozdělte
těsto do košíčků tak, aby byly naplněné ze dvou třetin. Pečte 15–20 minut. Pak vyjměte z formy a nechte vychlad-
nout na mřížce. Na krém dejte do mísy bílky, cukr a sůl. Mísy umístěte nad vodní lázeň na střední plamen a za
stálého míchání nechte rozpustit cukr (bílky nesmějí projít varem). Mísu sundejte z vodní lázně a bílky vyšlehej-
te do pevného sněhu. Poté do nich vmíchejte hnětacími metlami po částech máslo. Hotový krém přesuňte do
cukrářského sáčku a nastříkejte na muffiny. Při zdobení muffinů se můžete krásně vyřádit. Použijte marcipán,
nebo nazdobené mini perníčky.
10