Page 9 - Magazín JIP Potraviny
P. 9
Medové perníčky
Suroviny:
130 g moučkového cukru
50 g másla
2 vejce
1 lžíce sody
300 g hladké mouky
2 lžíce medu
2 lžičky perníkového koření
1 vejce na potření
Postup:
Do mísy si připravíme cukr, rozpuštěné más-
lo, med a vše promícháme. Přidáme vajíčka,
opět zamícháme a přisypeme perníkové koření
a mouku. Vše spojíme v konzistentní těsto. Těs-
to zabalíme do fólie a necháme v lednici 1 hodi- Medové
nu odpočinout. Následně jej rukama vypracu-
jeme, pomoučníme a vyválíme. Přebytečné těs- perníčky
to odebereme. Vykrajované tvary přemístíme
na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme
v troubě na vysokou teplotu asi 3 minuty
dorůžova, ještě teplé perníčky potřeme vajíč-
kem a po vychladnutí je ozdobíme cukrářskými
barvami a dekoracemi.
Brusinkový koláč s drobenkou
Suroviny:
Na těsto:
320 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
115 g másla, změklého + na formu
špetka soli
200 g krupicového cukru
3 velká vejce
semínka z poloviny vanilkového lusku
nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky mandlového extraktu
Brusinkový koláč 350 g zakysané smetany
s drobenkou 250 g čerstvých amerických brusinek
promíchaných se 3 lžícemi cukru
moučkový cukr na poprášení
Na drobenku:
100 g světlého třtinového cukru
250 g hladké mouky
170 g soleného másla
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C a dortovou formu
o průměru 24 cm vymažte máslem. Prsty zpracuj-
te suroviny na drobenku. Máslo utřete s cukrem
a špetkou soli, zašlehejte postupně vejce, vyškrabaná
semínka z vanilkového lusku, mandlový extrakt
a zakysanou smetanu a vmíchejte prosátou mouku
s kypřicím práškem. Do těsta zapracujte pomocí
lžíce brusinky promíchané s cukrem. Těsto přesuňte
do formy a posypte drobenkou. Pečte asi hodinu;
pak zkuste špejlí ve středu těsta, jestli nelepí. Koláč
dejte vychladnout na mřížku; potom ho vyjměte
z formy a můžete podávat.
9