Page 11 - Magazín JIP Potraviny
P. 11
Vánoční čokoládový dort
Suroviny:
Na těsto: Na krém:
200 g polohrubé mouky 250 ml mléka
1 kypřicí prášek do pečiva 1 pudinkový prášek
200 g tmavé čokolády s vanilkovou příchutí
2x 80 g pískového cukru 50 g tmavé čokolády
60 g tuku 100 g moučkového cukru
8 vajec 250 g másla
tuk a mouka na 2 dortové formy
2 tmavé čokoládové polevy (hotový výrobek) na ozdobení
Postup:
Mouku prosejte a smíchejte s kypřicím práškem. Čokoládu roze-
Vánoční hřejte v horké vodní lázni a rozmíchejte dohladka. Polovinu cukru
čokoládový dort utřete se změklým tukem a prochladlou čokoládou, postupně přidej-
te žloutky, našlehejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a všlehejte do
něj druhou část cukru. Do čokoládové hmoty přidávejte postupně
mouku a sníh, sníh do těsta jen zlehka „obracejte“. Těstem naplňte
dvě vymazané a vysypané formy a dejte péct do trouby předem vy-
hřáté na 180 °C. Upečte. Nechte částečně vychladnout a vyklopte.
Podle návodu připravte neslazený pudink. Za občasného míchání
nechte vychladnout.
Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a vymíchejte dohladka. Cukr
utřete se změklým máslem, postupně přidejte pudink a vychladlou
čokoládu. Ušlehejte do hladkého krému. Oba korpusy podélně roz-
krojte. První díl namažte krémem a slepte s druhým. Potřete horní
plochu prvního korpusu a položte na něj spodní část druhého kor-
pusu. Namažte krémem, přiklopte poslední částí. Boky a horní plo-
chu dortu potřete rozehřátou čokoládovou polevou.
Vaječný koňak
Suroviny:
100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
400 ml 31% smetany
200 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
5 žloutků
200 - 300 ml rumu – množství záleží jen na vás
Postup:
Do hrnce na vaření mléka si dáme kondenzované
mléko, smetanu, cukr, podélně rozkrojený vanil-
kový lusk, ze kterého nožem vyškrábneme semín-
ka a přidáme je do mléčné směsi. Mléčnou směs
chvilku vaříme, aby hezky zhoustla a rozpustil
se v ní cukr. Pak necháme chvilku vychladnout
a vyndáme vanilkový lusk. Mezitím si připravíme
vodní lázeň. Do hrnce napustíme trochu vody,
přivedeme ji k varu a do kovové mísy vyklep-
neme žloutky. Když se voda v hrnci začne vařit,
vypneme a posadíme na ní mísu se žloutky, které
rychle šleháme metličkou, aby se nezdrcly. V ten- Vaječný
to moment jde o to, aby se žloutky ohřály a nebyly koňak
syrové. Teplotu žloutků zkoušíme prstem, jsou
připravené, když už v nich sotva udržíte prst. Pak
mísu stáhneme z vodní lázně a za stálého míchání
přiléváme mléčnou směs. Směs přecedíme přes
cedník, vmícháme rum a necháme vychladnout.
Nakonec vaječný koňak nalijeme do pěkné lahve
a zazátkujeme. NA ZDRAVÍ!
11