Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8
Jablečný koláč s brusinkami
Suroviny:
4 větší jablka
šťáva z jednoho citronu
125 g másla
100 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
3 vejce Jablečný koláč
asi 4 lžíce mléka s brusinkami
250 g hladké mouky
2 lžíce prášku do pečiva
100 g zavařených brusinek
Postup:
Máslo ušlehejte s cukrem, přidávejte postupně
celá vajíčka. Nakonec střídavě vmíchejte mléko
a mouku s práškem do pečiva. Těsto uhlaďte do
formy, posypte kousky jablek nakrájených na
plátky a poklaďte brusinkami. Pečte v předehřáté
troubě na 180 °C 35 - 40 minut dozlatova.
Brusinkový cheesecake
Suroviny:
250 g sušenek, 100 g rozpuštěného másla, 500 g mascarpone,
300 g cream cheese, 120 g cukru krystal, 3 vejce, 2 žloutky,
2 lžíce hladké mouky, šťáva a kůra najemno nastrouhaná
z 1/2 pomeranče, 100 g čerstvých nebo mražených brusinek,
50 g cukru krystal, 50 ml vody, šťáva z 1/2 pomeranče
Postup:
Nejdříve si nachystáme brusinkovou náplň. Do malého rendlí-
ku dáme brusinky, cukr, vodu a pomerančovou šťávu.
Za občasného míchání vaříme na mírném plameni, až brusinky
popraskají a směs bude připomínat řídkou marmeládu. Od-
ložíme stranou. Pokud během chladnutí příliš zhoustne, znovu
ji zahřejeme a naředíme vodou podle potřeby. Kulatou otevírací
formu vyložíme pečícím papírem (dno) a vymažeme máslem
(boky). Sušenky rozdrtíme na jemno a smícháme s rozpuštěným
máslem, natlačíme je do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně
pokryté. Dáme na 10 minut do lednice vychladit. Mezitím si
připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšle-
háme mascarpone se sýrem a cukrem dohladka, po jednom
zašleháme vajíčka a žloutky, poté všleháme mouku a nakonec
i pomerančovou šťávu a kůru. Krém nalijeme na vychlazený kor-
pus a uhladíme stěrkou. Navrch spirálovitě nalijeme brusin-
kovou náplň a opatrně jí projedeme nožem, aby se dostala i dolů.
Dáme si pozor, abychom nožem nenarušili sušenkový korpus.
Brusinkový Troubu předehřejeme na 165 °C. Formu dáme na prostřední
mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu
cheesecake (druhá varianta je, že formu důkladně obalíme alobalem, dáme
ji do pekáčku a vodu nalijeme zhruba do 1/2 výšky formy).
Cheesecake pečeme 60 - 80 minut, střed by měl být ztuhlý
a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho
necháme asi 45 minut odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec
vychladíme v lednici, min. 6 hodin, nejlépe přes noc.
8