Page 12 - Magazín JIP Potraviny
P. 12
Koňaková bábovka
Suroviny:
Poleva:
2-3 lžíce vaječného koňaku
1 žloutek
200 g moučkového cukru
Těsto:
5 vajec
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakaa
200 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
250 ml oleje
250 ml vaječného koňaku
Postup:
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem
do pěny, přidáme vaječný koňak, olej, polohru-
bou mouku a prášek do pečiva. Nakonec do
těsta zlehka vmícháme sníh z bílků. Oddělíme
jednu třetinu těsta a zamícháme do ní kakao.
Do připravené formy střídavě nalijeme světlé
a tmavé těsto. Koňakovou bábovku vložíme do Koňaková
vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 45 mi- bábovka
nut až hodinu. Upečenou bábovku necháme vy-
chladnout a vyklopíme. Cukr s koňakem a žlou-
tkem utřeme v hustou polevu. Bílou polevou pře-
lijeme bábovku.
Polevu necháme ztuhnout a máme hotovo.
Vánoční hořká čokoláda
Suroviny:
150 ml mléka, 80 ml sladké smetany 30%, 20 g hořké kvalitní
čokolády (min. obsah kakaa 70%), 2 hřebíčky, 2 tobolky
kardamomu, půl hvězdičky badyánu, cukr dle chuti
Postup:
Mléko se smetanou a s kořením vložíme do rendlíku, uvedeme
k varu a pozvolna vaříme cca 5 minut. Poté stáhneme z plamene,
odstraníme koření, nasypeme nalámanou hořkou čokoládu a za
občasného míchání ji necháme rozpustit. Už nevaříme, čokoláda
by se mohla spálit a „zhrudkovatět“. Před podáváním ochutíme
cukrem a nápoj vyšleháme ponorným mixérem.
Svařák
Suroviny:
1l červeného vína, 1-4 kousky skořice, 5-15 kusů hřebíčku,
cca 6 polévkových lžic cukru, kůru z citrónu nebo pomeranče,
další koření dle chuti: muškátový květ, badyán či rozinky nebo
jiné ovoce
Vánoční Postup:
hořká čokoláda Do malého hrnce si dáte cukr a 3 lžíce vody. Zprudka ohříváte, až
začne cukr karamelizovat. Poté ho přelejete cca 150-200 ml vody
a přidáte koření. Na středním plameni zhruba 5 minut vařte tak,
aby koření správně pustilo chuť. Mezitím si můžete v jiném hrnci
ohřát víno. Do ohřátého vína pak přeceďte obsah prvního hrnce
a svařák je hotov.
12