Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21
Těstoviny s kuřecím masem a mákem
Suroviny:
400 g těstovin
300 - 400 g kuřecího masa
1 cibule
2 lžičky bazalkového pesta
2 lžičky mletého máku
sůl
Postup:
Cibuli nakrájíme a necháme osmahnout na ole-
ji. Dáme vařit těstoviny podle návodu. K cibulce
přidáme kuřecí maso na nudličky, smažíme do
měkka, můžeme podlít trochou vody. Osolíme.
Uvařené těstoviny promícháme v hluboké pánvi Těstoviny s kuřecím
nebo v hrnci s hotovým kuřecím masem, při- a mákem
dáme pesto, mák a znovu promícháme. Ozdobit
můžeme čerstvou pokrájenou cibulí.
Citrónový chlebíček s mákem
Suroviny:
Na těsto: 4 vejce, 230 g moučkového cukru,
80 g rozpuštěného másla, 125 ml 33% smetany ke šlehání,
citrónová kůra a šťáva z jednoho citrónu,
170 g hladké mouky, 10 g mletého máku,
prášek do pečiva, špetka soli
Na polevu: 1 pl horké vody, 100 g cukru moučka,
šťáva z citronu
Postup:
Na přípravu těsta v míse vyšleháme vejce s cukrem elektric-
kým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny.
Přidáme máslo, smetanu, kůru, šťávu a mouku smíchanou
s mákem, kypřicím práškem, solí a vymícháme dohladka.
Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy
a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na
Citrónový chlebíček 180 °C asi 50 minut. Chlebíček necháme vychladnout a vy-
s mákem klopíme z formy. Připravíme si mezitím polevu. Vodu s cit-
ronovou šťávu nalijeme do misky a postupně přisypáváme
a zašleháváme cukr. Před přimícháním cukr prosejeme. Šle-
háme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci.
Mažeme na vystydlý moučník a necháme zatuhnout.
Slané makové palačinky
Suroviny:
1 lžíce máku
500 ml mléka
200 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce
2 stroužky česneku
bylinky
50 ml oleje
Postup:
Z půl litru mléka, 200 g hladké mouky,
špetky soli, prolisovaného česneku a va- Slané makové
jec vytvořte těsto na palačinky. Nakonec
do něj vmíchejte 50 ml oleje a bylinky. palačinky
Palačinky upečte na pánvi a můžete po-
dávat se slanou náplní, nebo domácím
dipem.
21