Page 24 - Magazín JIP Potraviny
P. 24
Zdravé makové muffiny
Suroviny:
70 g celozrnné hladké špaldové mouky
50 g mletého máku
40 g ovesných vloček
3 vejce
120 ml mléka
pár kapek stévie
1 lžička prášku do pečiva
Postup:
Připravíme si dvě mísy. V jedné smícháme
mouku, mák, vločky a prášek do pečiva.
Do druhé mísy rozklepneme vajíčka a vyšle-
háme společně s mlékem a stévií (popřípadě
jiným sladidlem). Obsah obou mís spojíme
a vařečkou vmícháme v polotekuté hladké Zdravé
těsto. Těsto přeléváme do formy na muffiny makové muffiny
vystlané papírovými košíčky, popřípadě
vymazané tukem. Připravené muffiny peče-
me při 170 – 180 °C cca 25 – 30 minut.
Muffiny necháme vychladnout na mřížce
a podáváme.
Jablečno-makový dezert
Suroviny:
1 kg jablek, 55 dkg moučkového cukru, 6 vajec, 2 dl oleje,
2 dl teplé vody, 15 dkg mletého máku, 30 dkg polohrubé
mouky, 1/2 prášku do pečiva
Jablečno-makový Postup:
dort Oloupaná jablka nastrouháme na plátky a podusíme v hrn-
ci s 10 dkg cukru. Přebytečnou šťávu necháme okapat přes
sítko. Umletý mák smícháme s 15 dkg cukru. Žloutky ušle-
háme s 30 dkg cukru do pěny, zašleháme vodu, po troškách
olej a ještě asi 5 minut šleháme. Poté střídavě vmícháme
mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh, ušlehaný ze 6-ti
bílků. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné zamí-
cháme mák s cukrem. Jablka rozložíme na hluboký plech
vyložený pečícím papírem. Na ně navrstvíme a uhladíme
makovou směs a na ni zbytek těsta bez máku. Vložíme do
předehřáté trouby a upečeme.
Židovská pochoutka hamantaschen
Suroviny:
Těsto: 290 g hladké mouky, 170 g másla, 135 g cukru krupice,
1 vejce, 1 lžíce pomerančové kůry, 1 lžíce vanilkového extraktu
Náplň: 100g mletého máku, 3 lžíce cukru, mléko.
Postup:
V misce dohladka našlehejte máslo s cukrem a přidejte pomeran-
čovou kůru a vanilku. Poté všlehejte vejce a nakonec prosátou
mouku. Pomocí hnětení vytvořte hladké těsto (konzistencí po-
dobné lineckému), zabalte jej do potravinové folie a nechte od-
počinout přes noc v ledničce. Mletý mák svařte, přidejte do něj
cukr, mléko a nechte odpočinout přes noc. Těsto druhý den vy-
válejte na cca 3 mm pláty a vykrájejte z něj kolečka s průměrem
kolem 8 cm. Do každého kolečka přidejte na střed lžičku nápl-
ně. Ve směru hodinových ručiček pak skládejte kraje přes sebe
do trojúhelníčků (těsto na hamantaschen se také může skládat Židovská pochoutka
z čtverců o stranách cca 8 cm, které poté, co jej naplníte, přeložíte kamantaschen
na trojúhelníček). Trojúhelníčky pečte na plechu na pečícím papí-
ru na 200 °C asi 5 minut. Že jsou hotové, poznáte, když začnou
tmavnout okraje.
24