Page 24 - Magazín JIP Potraviny
P. 24

Zdravé makové muffiny

       Suroviny:
       70 g celozrnné hladké špaldové mouky
       50 g mletého máku
       40 g ovesných vloček
       3 vejce
       120 ml mléka
       pár kapek stévie
       1 lžička prášku do pečiva

       Postup:
       Připravíme si dvě mísy. V jedné smícháme
       mouku, mák, vločky a prášek do pečiva.
       Do druhé mísy rozklepneme vajíčka a vyšle-
       háme společně s mlékem a stévií (popřípadě
       jiným sladidlem). Obsah obou mís spojíme
       a vařečkou vmícháme v polotekuté hladké                                                     Zdravé
       těsto. Těsto přeléváme do formy na muffiny                                                  makové muffiny
       vystlané papírovými košíčky, popřípadě
       vymazané tukem. Připravené muffiny peče-
       me při 170 – 180 °C cca 25 – 30 minut.
       Muffiny necháme vychladnout na mřížce
       a podáváme.



                                                                       Jablečno-makový dezert

                                                                       Suroviny:
                                                                       1 kg jablek, 55 dkg moučkového cukru, 6 vajec, 2 dl oleje,
                                                                       2 dl teplé vody, 15 dkg mletého máku, 30 dkg polohrubé
                                                                       mouky, 1/2 prášku do pečiva
                     Jablečno-makový                                   Postup:
                     dort                                              Oloupaná jablka nastrouháme na plátky a podusíme v hrn-
                                                                       ci s 10 dkg cukru. Přebytečnou šťávu necháme okapat přes
                                                                       sítko. Umletý mák smícháme s 15 dkg cukru. Žloutky ušle-
                                                                       háme s 30 dkg cukru do pěny, zašleháme vodu, po troškách
                                                                       olej a ještě asi 5 minut šleháme. Poté střídavě vmícháme
                                                                       mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh, ušlehaný ze 6-ti
                                                                       bílků. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné zamí-
                                                                       cháme mák s cukrem. Jablka rozložíme na hluboký plech
                                                                       vyložený pečícím papírem. Na ně navrstvíme a uhladíme
                                                                       makovou směs a na ni zbytek těsta bez máku. Vložíme do
                                                                       předehřáté trouby a upečeme.



       Židovská pochoutka hamantaschen

       Suroviny:
       Těsto: 290 g hladké mouky, 170 g másla, 135 g cukru krupice,
       1 vejce, 1 lžíce pomerančové kůry, 1 lžíce vanilkového extraktu
       Náplň: 100g mletého máku, 3 lžíce cukru, mléko.

       Postup:
       V misce dohladka našlehejte máslo s cukrem a přidejte pomeran-
       čovou kůru a vanilku. Poté všlehejte vejce a nakonec prosátou
       mouku. Pomocí hnětení vytvořte hladké těsto (konzistencí po-
       dobné lineckému), zabalte jej do potravinové folie a nechte od-
       počinout přes noc v ledničce. Mletý mák svařte, přidejte do něj
       cukr, mléko a nechte odpočinout přes noc. Těsto druhý den vy-
       válejte na cca 3 mm pláty a vykrájejte z něj kolečka s průměrem
       kolem 8 cm. Do každého kolečka přidejte na střed lžičku nápl-
       ně. Ve směru hodinových ručiček pak skládejte kraje přes sebe
       do  trojúhelníčků  (těsto  na  hamantaschen  se  také  může  skládat    Židovská pochoutka
       z čtverců o stranách cca 8 cm, které poté, co jej naplníte, přeložíte   kamantaschen
       na trojúhelníček). Trojúhelníčky pečte na plechu na pečícím papí-
       ru na 200 °C asi 5 minut. Že jsou hotové, poznáte, když začnou
       tmavnout okraje.
       24
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29