Page 25 - Magazín JIP Potraviny
P. 25
Makový závin
Suroviny:
Těsto: 550 g hladké mouky, 40 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, 1 droždí, 1 lžíce cukru krupice, špetka soli, 250 ml mléka
Maková nádivka: 2 hrnky mletého máku, 1,5 hrnku mléka - podle potřeby víc, 5 lžic hnědého cukru, hrst rozinek
Postup:
Nejprve uděláme kvásek z droždí, cukru, lžíce mouky a lžíce mléka. Po vykynutí kvásku smícháme všechny ostatní suroviny,
přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme kynout hodinu, dvakrát prohněteme. Mák s mlékem necháme
svařit do husta za stálého míchání, následně vmícháme cukr (podle chuti). Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě poloviny,
z každé vyválíme tenkou placku, na kterou poklademe nádivku a zavineme. Opatrně přeneseme na plech a necháme cca 20 minut
kynout, vršek závinu nastřihneme, potřeme máslem, nebo rozšlehaným vejcem, dáme do trouby předem vyhřáté na 180 °C.
Pečeme 30-40 minut na 180 °C, podle trouby.
Makový
závin
25