Page 25 - Magazín JIP Potraviny
P. 25

Makový závin

               Suroviny:
               Těsto: 550 g hladké mouky, 40 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, 1 droždí, 1 lžíce cukru krupice, špetka soli, 250 ml mléka
               Maková nádivka: 2 hrnky mletého máku, 1,5 hrnku mléka - podle potřeby víc, 5 lžic hnědého cukru, hrst rozinek

               Postup:
               Nejprve uděláme kvásek z droždí, cukru, lžíce mouky a lžíce mléka. Po vykynutí kvásku smícháme všechny ostatní suroviny,
               přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme kynout hodinu, dvakrát prohněteme. Mák s mlékem necháme
               svařit do husta za stálého míchání, následně vmícháme cukr (podle chuti). Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě poloviny,
               z každé vyválíme tenkou placku, na kterou poklademe nádivku a zavineme. Opatrně přeneseme na plech a necháme cca 20 minut
               kynout, vršek závinu nastřihneme, potřeme máslem, nebo rozšlehaným vejcem, dáme do trouby předem vyhřáté na 180 °C.
               Pečeme 30-40 minut na 180 °C, podle trouby.



























                                                                                        Makový
                                                                                        závin









































                                                                                                                25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30