Page 23 - Magazín JIP Potraviny
P. 23
Makový
pletenec
Makový pletenec
Suroviny:
Těsto: 250 ml mléka, 80 g másla, 2 žloutky, 600 g hladké mouky, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžíce vanilkového cukru,
lžička soli, kostka droždí
Náplň: 200 g mletého máku, 400 ml mléka, 2 lžíce povidel, 4-5 lžíce cukru krupice, 2 lžíce rumu
Postup:
Těsto si můžete připravit jednodušším způsobem v domácí pekárně. Ingredience vložte do pekárny v uvedeném pořadí
a spusťte program těsto. Pokud nemáte domácí pekárnu, zpracujte těsto hezky ručně. Mezitím připravte náplň: povolené
máslo smíchejte se skořicí a cukrem. Dále dejte vařit mléko, do něj nasypte mák a cukr. Za stálého míchání vařte, dokud
nevznikne hustá kaše, kterou přiveďte k bodu varu a odstavte z plamene. Pak vmíchejte povidla a rum. Předehřejte
troubu na 170 °C a připravte si 2 plechy, které vyložte pečicím papírem. Nakynuté těsto rozdělte na dvě stejné části,
které rozválejte na velké tenké placky, obě potřete náplní. Jednu po druhé srolujte (ruličky přeneste na plech, je to pak
jednodušší) a rozřízněte napůl. Poté na plechu vytvořte pletenec, který nakonec zatočte do věnce. Pečte 20 – 25 minut.
Po upečení nechte na mřížce vychladnout.
23