Page 32 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 32
Cizrna
po indicku
Cizrna po indicku
Suroviny:
3 lžíce oleje, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička černého hořčičného
semínka, kousek chilli papričky, 10 celých kari lístků, 1 cibule,
2 stroužky česneku, asi 2 cm čerstvého zázvoru, 2 rajčata pokrájená
na kostičky, mleté chilli koření dle chuti, čerstvě mletý pepř, ½ lžičky
kurkumy, ½ lžičky mletého koriandru, 2 lžičky směsi koření chana
masala, sůl, 2 hrnky uvařené cizrny
Postup:
V hlubší pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm asi 30 sekund roz-
vonět římský kmín a hořčičné semínko. Poté přidáme chilli papričku
a kari lístky a mícháme dalších asi 15 sekund. Přidáme drobně nakrá-
jenou cibuli a za stálého míchání ji necháme zezlátnout. Poté přidáme
Květák prolisovaný česnek a jemně nastrouhaný zázvor a ještě minutu restu-
s cizrnou jeme. Přisypeme nakrájená rajčata a za stálého míchání restujeme, až
jsou rajčata zcela měkká a rozvařená téměř na kaši. Zasypeme korian-
drem, kurkumou a směsí chana masala (nebo přidáme zbývající koření).
Přisypeme uvařenou cizrnu, osolíme a přilijeme tolik vody, aby vznikla
hustší omáčka. Osolíme podle chuti a 10 minut na malém plamenu
povaříme, aby se propojily chutě. Kdo má rád husté omáčky, může část
odebrat, rozmixovat a vmíchat do zbývající směsi. Podáváme s rýží nebo
chlebovými plackami.
Květák s cizrnou
Suroviny:
200 g sterilované cizrny, 1 lžíce slunečnicového oleje, menší hlávka
květáku, sůl a pepř
Postup:
Květák očistěte a rozeberte na růžičky. Vařte ho ve vroucí osolené vodě
do poloměkka asi 3 minuty. Na plech rozložte růžičky vařeného květáku
a cizrnu. Osolte, opepřete a pokapejte olejem. Dejte péct do trouby zhru-
ba na 200 °C asi na 15-20 minut. Můžete servírovat jako přílohu a nebo
se zeleninou jako hlavní jídlo.
32