Page 32 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 32

Cizrna
                             po indicku














                                                             Cizrna po indicku

                                                             Suroviny:
                                                             3 lžíce oleje, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička černého hořčičného
                                                             semínka,  kousek  chilli  papričky,  10  celých  kari  lístků,  1  cibule,
                                                             2 stroužky česneku, asi 2 cm čerstvého zázvoru, 2 rajčata pokrájená
                                                             na kostičky, mleté chilli koření dle chuti, čerstvě mletý pepř, ½ lžičky
                                                             kurkumy, ½ lžičky mletého koriandru, 2 lžičky směsi koření chana
                                                             masala, sůl, 2 hrnky uvařené cizrny
                                                             Postup:
                                                             V hlubší pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm asi 30 sekund roz-
                                                             vonět římský kmín a hořčičné semínko. Poté přidáme chilli papričku
                                                             a kari lístky a mícháme dalších asi 15 sekund. Přidáme drobně nakrá-
                                                             jenou cibuli a za stálého míchání ji necháme zezlátnout. Poté přidáme
                                   Květák                    prolisovaný česnek a jemně nastrouhaný zázvor a ještě minutu restu-
                                   s cizrnou                 jeme. Přisypeme nakrájená rajčata a za stálého míchání restujeme, až
                                                             jsou rajčata zcela měkká a rozvařená téměř na kaši. Zasypeme korian-
                                                             drem, kurkumou a směsí chana masala (nebo přidáme zbývající koření).
                                                             Přisypeme uvařenou cizrnu, osolíme a přilijeme tolik vody, aby vznikla
                                                             hustší omáčka. Osolíme podle chuti a 10 minut na malém plamenu
                                                             povaříme, aby se propojily chutě. Kdo má rád husté omáčky, může část
                                                             odebrat, rozmixovat a vmíchat do zbývající směsi. Podáváme s rýží nebo
                                                             chlebovými plackami.



                                                             Květák s cizrnou

                                                             Suroviny:
                                                             200 g sterilované cizrny, 1 lžíce slunečnicového oleje, menší hlávka
                                                             květáku, sůl a pepř
                                                             Postup:
                                                             Květák očistěte a rozeberte na růžičky. Vařte ho ve vroucí osolené vodě
                                                             do poloměkka asi 3 minuty. Na plech rozložte růžičky vařeného květáku
                                                             a cizrnu. Osolte, opepřete a pokapejte olejem. Dejte péct do trouby zhru-
                                                             ba na 200 °C asi na 15-20 minut. Můžete servírovat jako přílohu a nebo
                                                             se zeleninou jako hlavní jídlo.
       32
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37