Page 36 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 36
Bramborovo-dýňové noky s dýňovou omáčkou
Suroviny:
Noky: 1 vejce, 150 g polohrubé mouky, 200 – 250 g hladké mouky, 400 g brambor, 400 g máslové dýně, strouhaný muškátový oříšek
podle chuti
Omáčka: 3 stroužky česneku, 1 jemně nakrájená cibule, 1 lžíce olivového oleje, drůbeží vývar, ½ hrnku smetany, sůl, pepř, 1 kg dýně,
muškátový oříšek
Postup:
Brambory oloupeme, nakrájíme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Oloupanou máslovou dýni zbavíme semínek, nakrájíme na kousky
a zvlášť uvaříme v osolené vodě doměkka. Měkké brambory a dýni slijeme, necháme okapat a zcela vychladnout. Než začneme připravovat
těsto na noky, naplníme si velký hrnec vodou, kterou osolíme a pomalu přivedeme k varu. Mezitím vychladlé brambory a dýni prolisujeme do
mísy, osolíme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, přidáme vejce a obě mouky. Ze směsi vypracujeme hladké jemné těsto. Pokud se
bude těsto příliš lepit, můžeme přidat trochu hladké mouky. Na silně pomoučněném válu vytvarujeme z těsta válečky, ze kterých oddělujeme
stejně velké (asi centimetrové kousky) noky. S těstem pracujeme co nejrychleji, aby nepovolilo. Připravené noky ihned vložíme do vroucí vody
a jakmile vyplavou, hrnec odstavíme z tepla a necháme je asi 1 - 2 minuty "dojít". Noky scedíme a promícháme s máslem. Na omáčku trochu
osmažíme cibuli a česnek na oleji, přidáme dýni a vývar a uvedeme do varu. Přikryjeme a vaříme do změknutí dýně (asi 20 minut). Dýni
rozmačkáme (nebo rozmixujeme), přidáme muškátový oříšek, sůl, pepř a smetanu. Povaříme asi minutu a podáváme s noky.
Bramborovo-dýňové noky
s dýňovou omáčkou
36