Page 35 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 35

Pečené brambory s konfitovaným česnekem

           Suroviny:
           4-6 ks středních brambor, hrubá sůl, čerstvě mletý černý pepř,
           ½ hrnku olivového oleje, 4 lžíce másla, ½ hrnku loupaných
           stroužků česneku, čerstvý tymián

           Postup:
           Předehřejte troubu na 220 °C a rošt dejte do středu trouby. Konfi-
           tovaný česnek: V rendlíčku rozehřejte máslo s olejem. Poté snižte
           plamen a přidejte tymián s česnekem. Pozvolna restujte, dokud
           česnek  není  lehce  zlatavý  (20–25  minut).  Tymián  vyndejte  už
           po 15 minutách a dávejte pozor na to, ať česnek nespálíte. Dejte
           stranou vychladnout. Brambory očistěte, omyjte a osušte. Nakrá-
           jejte je na mřížku, nedokrajujte do konce. Rozmístěte brambory
           do vhodné nádoby na pečení, řeznou stranou nahoru. Potřete
           česnekovým olejem i zespod (nikoliv  v zářezech). Zasypejte
           solí, pepřem a dejte péct na 30 minut. Po této době se nakrojené
           brambory začnou rozevírat – vyndejte je, potřete znovu olejem
           (tentokrát i v zářezech, ale opatrně). Pečte dalších 20 – 30 minut,
           dokud nebudou brambory na koncích křupavé. Znovu vyndejte
           a do zářezů vložte konfitovaný česnek.
           Vraťte do trouby na 10 – 20 minut. Ihned podávejte.
































                                                                                    Pečené
                                                                                    brambory























                                                                                                                35
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40