Page 35 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 35
Pečené brambory s konfitovaným česnekem
Suroviny:
4-6 ks středních brambor, hrubá sůl, čerstvě mletý černý pepř,
½ hrnku olivového oleje, 4 lžíce másla, ½ hrnku loupaných
stroužků česneku, čerstvý tymián
Postup:
Předehřejte troubu na 220 °C a rošt dejte do středu trouby. Konfi-
tovaný česnek: V rendlíčku rozehřejte máslo s olejem. Poté snižte
plamen a přidejte tymián s česnekem. Pozvolna restujte, dokud
česnek není lehce zlatavý (20–25 minut). Tymián vyndejte už
po 15 minutách a dávejte pozor na to, ať česnek nespálíte. Dejte
stranou vychladnout. Brambory očistěte, omyjte a osušte. Nakrá-
jejte je na mřížku, nedokrajujte do konce. Rozmístěte brambory
do vhodné nádoby na pečení, řeznou stranou nahoru. Potřete
česnekovým olejem i zespod (nikoliv v zářezech). Zasypejte
solí, pepřem a dejte péct na 30 minut. Po této době se nakrojené
brambory začnou rozevírat – vyndejte je, potřete znovu olejem
(tentokrát i v zářezech, ale opatrně). Pečte dalších 20 – 30 minut,
dokud nebudou brambory na koncích křupavé. Znovu vyndejte
a do zářezů vložte konfitovaný česnek.
Vraťte do trouby na 10 – 20 minut. Ihned podávejte.
Pečené
brambory
35