Page 37 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 37

Pečené brambory

        Suroviny:
        6 středně velkých brambor, 1 stroužek česneku, jarní
        cibulka, 2 lžíce olivového oleje, 200 g créme fraiche,
        200 g nastrouhané goudy, sůl a pepř, muškátový oříšek

        Postup:
        Brambory důkladně očistěte a 40–45 minut vařte
        v osolené  vodě.  Potom  je  slijte  a  nechte  vychladnout.
        Brambory na podélné straně rozřízněte, ale nedořízněte
        úplně, vydlabejte a dužinu rozmáčkněte. Česnekové
        stroužky oloupejte a rozdrťte, jarní cibulku omyjte a na-
        krájejte na tenká kolečka. Rozpalte olivový olej, poduste
        na něm cibulku a přidejte na ni rozmačkané brambory.
        Do nich vmíchejte crème fraîche a 2/3 množství nas-
        trouhaného sýra. Ochuťte solí, pepřem, muškátovým                                           Pečené
        oříškem a bramborovou směsí naplňte slupky brambor                                          brambory
        a zasypte zbývajícím sýrem.
        Potom dejte brambory na pečicí plech v troubě přede-
        hřáté na 250 °C a 10–15 minut zapékejte.



                                                                                     Bramboráky

                                                                                     Suroviny:
                                                                                     150 ml oleje
                                                                                     1 kg brambor
                                                                                     120 g hladké mouky
                                                                                     10 ml mléka
                                                                                     2-3 stroužky česneku
                                                                                     2 vejce
                                                                                     sůl, pepř a majoránka dle chuti

                                                                                     Postup:
                                                                                     Syrové brambory oškrábeme, omyjeme
                                                                                     a nastrouháme. Vodu částečně slijeme.
                                                                                     Strouhané brambory ochutíme solí
                                           Bramboráky                                a pepřem. Přidáme vejce, majoránku,
                                                                                     podle potřeby mouku a mléko, aby těs-
                                                                                     to nebylo tuhé. Do tuku rozpáleného na
                                                                                     pánvi klademe lžíci připravené brambo-
                                                                                     rové směsi, kterou rozetřeme na placky
                                                                                     a osmažíme po obou stranách dozlatova.




        Pečené brambory

        Suroviny:
        1 kg brambor
        olej na pekáč
        sůl                                                         Pečené
                                                                    brambory
        Postup:
        Když jsou brambory více špinavé
        očistíme je kartáčkem a špičkou nože
        odstraníme nepěkné skvrny na slupce.
        Na pekáč nalijeme olej, aby pokryl
        celou plochu. Jednotlivé brambory
        překrojíme na půlku, řeznou stranu
        namočíme do oleje a pokládáme je
        vedle sebe řeznou plochou nahoru.
        Nakonec brambory posolíme. Dáme
        je péci do předem vyhřáté trouby na
        220 °C, peče je se asi 40 minut, až na
        povrchu zezlátnou


                                                                                                                37
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42