Page 37 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 37
Pečené brambory
Suroviny:
6 středně velkých brambor, 1 stroužek česneku, jarní
cibulka, 2 lžíce olivového oleje, 200 g créme fraiche,
200 g nastrouhané goudy, sůl a pepř, muškátový oříšek
Postup:
Brambory důkladně očistěte a 40–45 minut vařte
v osolené vodě. Potom je slijte a nechte vychladnout.
Brambory na podélné straně rozřízněte, ale nedořízněte
úplně, vydlabejte a dužinu rozmáčkněte. Česnekové
stroužky oloupejte a rozdrťte, jarní cibulku omyjte a na-
krájejte na tenká kolečka. Rozpalte olivový olej, poduste
na něm cibulku a přidejte na ni rozmačkané brambory.
Do nich vmíchejte crème fraîche a 2/3 množství nas-
trouhaného sýra. Ochuťte solí, pepřem, muškátovým Pečené
oříškem a bramborovou směsí naplňte slupky brambor brambory
a zasypte zbývajícím sýrem.
Potom dejte brambory na pečicí plech v troubě přede-
hřáté na 250 °C a 10–15 minut zapékejte.
Bramboráky
Suroviny:
150 ml oleje
1 kg brambor
120 g hladké mouky
10 ml mléka
2-3 stroužky česneku
2 vejce
sůl, pepř a majoránka dle chuti
Postup:
Syrové brambory oškrábeme, omyjeme
a nastrouháme. Vodu částečně slijeme.
Strouhané brambory ochutíme solí
Bramboráky a pepřem. Přidáme vejce, majoránku,
podle potřeby mouku a mléko, aby těs-
to nebylo tuhé. Do tuku rozpáleného na
pánvi klademe lžíci připravené brambo-
rové směsi, kterou rozetřeme na placky
a osmažíme po obou stranách dozlatova.
Pečené brambory
Suroviny:
1 kg brambor
olej na pekáč
sůl Pečené
brambory
Postup:
Když jsou brambory více špinavé
očistíme je kartáčkem a špičkou nože
odstraníme nepěkné skvrny na slupce.
Na pekáč nalijeme olej, aby pokryl
celou plochu. Jednotlivé brambory
překrojíme na půlku, řeznou stranu
namočíme do oleje a pokládáme je
vedle sebe řeznou plochou nahoru.
Nakonec brambory posolíme. Dáme
je péci do předem vyhřáté trouby na
220 °C, peče je se asi 40 minut, až na
povrchu zezlátnou
37