Page 34 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 34

Brambory







                                                             Rané odrůdy dozrávají za 100 až 110 dnů. Patří k nim: Adela, Belana, Bo-
                                                             hemia, Elfe, Julinka, Marabel, Malvina, Rosara, Sunita. Jedna z nejlepších
                                                             na přípravu bramborové kaše (díky neuvěřitelně krémové textuře a bo-
       Zemská jablka                                         haté jemně sladké chuti) je odrůda Marabel. Jeden z nejvšestrannějších
       Přestože dnes již brambory vnímáme jako všední        bramborů, co se týká použití, je Elfe, jemný krémový světle žlutý bram-
       rostlinu,  v  minulosti  tomu  tak  nebylo.  Brambory   bor. Hodí se na vaření, pečení, přípravu kaše. Julinka, jedna z posledních
                                                             odrůd vyšlechtěných na České vysočině, se osvědčila vysokou konzumní
       pocházejí z jižní Ameriky, kde je obyvatelé dnešního   kvalitou, nenáročností pěstování a vysokým výnosem. Výsledkem šlech-
       Peru jedli a pěstovali již před 2000 lety.            tění se prodlouží doba skladovatelnosti raných brambor, které jsou scho-
                                                             pné udržet si nezměněnou konzumní kvalitu během dlouhého zimního
       Brambora je trvalá hlíznatá plodina z čeledi lilkovitých, která zahrnu-  skladování.
       je také rajčata, papriky a baklažány. Pro lidskou výživu má obrovský
       význam, důležitější jsou pro nás snad jen pšenice, rýže a kukuřice. Za   Středně rané brambory mají vegetační období 110 až 120 dnů. Jsou zas-
       svou oblibu vděčí brambory nenáročnosti na přírodní podmínky a pře-   toupené odrůdami: Agria, Alonso, Almonda, Bela, Concordia, Ditta,
       devším mimořádně vysokým hektarovým výnosům. Jejich rozšíření   Finessa, Galata, Megan, Princesss, Red Lady, Soraya. Nejznámější a nej-
       ochránilo Evropu počátkem 19. století před hladomory a epidemií   oblíbenější brambor za posledních 10 let je Agria. Odrůda má vysokou
       kurdějí.                                              úrodnost a je vhodná hlavně na pečení, vaření, smažení, výrobu lupínků,
                                                             placek, bramborové kaše. Zachovává si výbornou konzumní kvalitu až
       Blahodárné účinky                                     do pozdního jara, to znamená, že ji můžeme skladovat až osm měsíců.
       Stejně jako ostatní druhy zeleniny, obsahují spoustu tělu prospěšných
       látek a minerálů. Jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě.   Polorané až pozdní odrůdy dozrávají nad 120 dnů. Patří sem: Antónia,
       Běžné konzumní brambory obsahují přibližně 24 % sušiny, z toho zhru-  Jelly, Marena, Salinero, Tosca. Odrůda Tosca, původem z Dolního Rak-
       ba 75 % tvoří škrob a kolem 2 % rozpustné cukry. Dále jsou z 5 – 10 %   ouska, si získává příznivce svými vzhlednými hlízami se žlutou dužinou,
       tvořeny bílkovinami, spoustou vitamínů a minerálních látek - obsahují   výbornou chutí a dlouhou dobou skladovatelnosti.
       vitamín C, B1 a B2, fosfor, hořčík, zinek, vápník a řadu dalších. Obsah
       vitamínu C ale kolísá v závislosti na době a způsobu uskladnění bram-  Výběr odrůdy podle účelu použití brambor
       bor a pohybuje se nejčastěji v rozmezí 9 – 25 mg / g. Právě obsah vita-  Při  výběru  bramborové sadby zohledňujeme  kromě  stanoviště  a  ter-
       mínu C činí z brambor ochrannou potravinu proti kurdějím. Ve výživě   mínu sběru i účel jejich použití. Hledáme brambory na salát, na pečení,
       plní brambory funkci objemovou, to znamená, že dostatečně zatěžují   smažení, na výrobu kaše nebo placek? Každá odrůda má jiné složení
       trávicí soustavu a zároveň jí poskytují dostatek energie ve formě sacha-  škrobů. Ty s vyšším obsahem škrobu velmi dobře vážou vodu, a proto
       ridů. Zároveň jsou brambory doporučovány jako dietní strava, protože   se rychleji rozvařují. Takovéto brambory se výborně hodí na pečení, ne
       obsahují mnohem méně sušiny než obiloviny a tudíž i menší množství   však na bramborový salát.
       využitelné energie.
                                                             Podle varného typu dělíme brambory do několika skupin:
       Odrůdy                                                Typ A – lojovitý, nerozvařuje se, s jemnou strukturou, vhodný na bram-
       Marabel, Belana, Dali, Impala, Anuschka… To jsou jen některé z nej-   borový salát nebo přílohu.
       populárnějších  odrůd.  Brambory  jsou  v  Česku  oblíbenou  přílohou,   Typ B – slabě moučný a slabě se rozvařuje, s jemnou strukturou, vhodný
       ročně jich na osobu spotřebujeme úctyhodných 70 kilo. V Česku se jich   jako příloha a na výrobu hranolků.
       pěstuje okolo sto šedesáti. Každý rok se schvaluje několik nových odrůd,   Typ C  – moučnatý, rozvařuje se středně, s polohrubou strukturou,
       některé starší zase zanikají. Především pěstitelé začátečníci by se ale při   vhodný na výrobu kaše.
       výběru měli zaměřit na ty nejodolnější. Důležité je také to, zda chcete   Typ D – výrazně moučnatý, velmi se rozvařuje, s hrubou strukturou,
       sklízet brambory k přímé spotřebě, nebo je plánujete skladovat přes   používá se při výrobě lihu.
       zimu. Podle délky vegetačního období a termínu sběru dělíme brambo-
       ry na: velmi rané, rané, středně rané a polopozdní až pozdní.  Barevné brambory
                                                             Víte, že novodobým trendem ve šlechtění brambor jsou barevné bram-
       Velmi rané mají vegetační období 60 až 100 dnů a jsou zastoupené   bory? V Jižní Americe, odkud brambory původně pocházejí, existuje
       odrůdami: Adora, Riviera, Anuschka, Impala, Flavia, Colette, Belaro-  obrovská rozmanitost barev a tvarů brambor. K nám se dostaly fialové
       sa. K nejranějším z nich patří Adora a Riviera se sběrem už 65 dnů   odrůdy, které kromě krásně fialové dužiny zaujmou nutričním složením.
       po výsadbě, což je nejednou už koncem května. Zajímavostí odrůdy   Obsahují přibližně pětkrát víc vitamínů, karotenů, zinku a antioxidantů
       Adora je její složení. Obsahuje nejnižší množství sacharidů, což ocení   než běžné brambory, čímž pozitivně ovlivňují zrak, cirkulaci krve a také
       cukrovkáři. Zaujme také krásnou hladkou slupkou s mělkými očky a vy-  srdečně-cévní onemocnění. Známé odrůdy jsou Blaue St. Gallen, Violet
       nikající máslovou chutí.                              Queen, Magenta Love.
       34
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39