Page 31 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 31

Cizrnová
                                                                                  polévka




















        Cizrnová polévka

        Suroviny:
        200 g cizrny, půl mrkve, půl petržele, 1 větší cibule, 4 stroužky česne-
        ku, zakysaná smetana, sůl, pepř, kuřecí nebo zeleninový bujon
        Postup:
        Cizrnu si přes noc namočíme. Druhý den cizrnu uvaříme v horké vodě
        do  měkka.  Mezitím  si  osmahneme  nadrobno  nakrájenou cibulku  na
        másle. Jakmile cibulka trochu zrůžoví, přidáme rozmačkaný česnek.
        Trochu osmahneme, poté přidáme na kostičky nakrájenou petržel
        a mrkev. Osmažíme a přidáme do vody s cizrnou. Přidáme bujon. Jak-
        mile je cizrna uvařena, rozmixujeme ji ponorným mixérem a rozředíme
        ji podle potřeby vodou. Přidáme půl kelímku zakysané smetany
        a ochutíme solí a pepřem. Cizrnová polévka se může podávat s opečenou
        bagetkou a lžičkou zakysané smetany na ozdobu.                                              Salát s pečenou
                                                                                                    cizrnou


        Salát s pečenou cizrnou
        Suroviny:
        1 konzerva sterilované cizrny, 1 lžíce olivového oleje, ½ lžičky soli,
        ½ lžičky mletého kajenského pepře, libovolný listový salát, citrón,
        okurka, sůl a pepř, ½ hrnku kuskusu, olivový olej

        Postup:
        Kuskus připravíme dle postupu na obalu. Okurek omyjeme, nakrá-
        jíme, posolíme a opepříme. Salát omyjeme a necháme okapat. Troubu
        rozpálíme na 230 °C a plech pokryjeme alobalem nebo pečicím papírem.
        Plechovku cizrny slijeme přes cedník a propláchneme. Necháme dobře
        okapat a vsypeme do mísy. Přidáme olej, sůl, kajenský pepř a důklad-
        ně promícháme. Cizrnu rozprostřeme na pečicí papír, aby byla v jedné
        vrstvě. Pečeme v troubě asi 15 minut, vyndáme z trouby a protřeseme,
        aby se cizrna mohla opéct ze všech stran a vrátíme na dalších 15 minut
        do trouby, aby se cizrna hezky opekla a byla křupavá. Salát zamícháme
        dohromady, nebo všechny ingredience dáme do mísy a jíme postupně.
                                                                                                                31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36