Page 31 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 31
Cizrnová
polévka
Cizrnová polévka
Suroviny:
200 g cizrny, půl mrkve, půl petržele, 1 větší cibule, 4 stroužky česne-
ku, zakysaná smetana, sůl, pepř, kuřecí nebo zeleninový bujon
Postup:
Cizrnu si přes noc namočíme. Druhý den cizrnu uvaříme v horké vodě
do měkka. Mezitím si osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku na
másle. Jakmile cibulka trochu zrůžoví, přidáme rozmačkaný česnek.
Trochu osmahneme, poté přidáme na kostičky nakrájenou petržel
a mrkev. Osmažíme a přidáme do vody s cizrnou. Přidáme bujon. Jak-
mile je cizrna uvařena, rozmixujeme ji ponorným mixérem a rozředíme
ji podle potřeby vodou. Přidáme půl kelímku zakysané smetany
a ochutíme solí a pepřem. Cizrnová polévka se může podávat s opečenou
bagetkou a lžičkou zakysané smetany na ozdobu. Salát s pečenou
cizrnou
Salát s pečenou cizrnou
Suroviny:
1 konzerva sterilované cizrny, 1 lžíce olivového oleje, ½ lžičky soli,
½ lžičky mletého kajenského pepře, libovolný listový salát, citrón,
okurka, sůl a pepř, ½ hrnku kuskusu, olivový olej
Postup:
Kuskus připravíme dle postupu na obalu. Okurek omyjeme, nakrá-
jíme, posolíme a opepříme. Salát omyjeme a necháme okapat. Troubu
rozpálíme na 230 °C a plech pokryjeme alobalem nebo pečicím papírem.
Plechovku cizrny slijeme přes cedník a propláchneme. Necháme dobře
okapat a vsypeme do mísy. Přidáme olej, sůl, kajenský pepř a důklad-
ně promícháme. Cizrnu rozprostřeme na pečicí papír, aby byla v jedné
vrstvě. Pečeme v troubě asi 15 minut, vyndáme z trouby a protřeseme,
aby se cizrna mohla opéct ze všech stran a vrátíme na dalších 15 minut
do trouby, aby se cizrna hezky opekla a byla křupavá. Salát zamícháme
dohromady, nebo všechny ingredience dáme do mísy a jíme postupně.
31