Page 28 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 28

Pečený hejk s americkými bramborami

       Suroviny:
       400 g filety hejka
       2 lžíce citronové šťávy
       2 lžíce slunečnicového oleje
       1 lžíce petrželky
       50 g másla
       sušené bylinky
       menší brambory

       Postup:
       Rybu očistíme, rozdělíme na porce, pokapeme
       citronovou šťávou, každý kus zakápneme olejem
       a na plochém pekáčku v troubě upečeme. Máslo
       utřeme s velmi jemně nasekanou petrželovou natí,
       bylinkami, 1  lžící  citrónové  šťávy a  2  špetkami                                          Pečený
       soli. Brambory umyjeme a nakrájíme. Přidáme na                                                hejk
       plech k rybě a dáme péct do trouby. Jakmile ryba
       začne zlátnout, dáme na každou porci hrudku
       petrželového másla a necháme dopéct.



                                                             Pstruh z alobalu

                                                             Suroviny:
                                                             4 menší pstruhy, ½ lžíce tymiánu, ½ lžíce šalvěje, 2 stroužky česneku,
                                                             1 lžíce petrželky, 1 lžíce kopru, 1 cibule, 1 mrkev, 250 g cherry raj-
                                                             čátek, ranné brambory, 250 g menších žampiónů

                                                             Postup:
                                                             Připravíme si čtyři stejné obdélníky alobalu a troubu si předehřejeme na
                                                             200 °C. Alobal potřeme máslem. Bylinky opláchneme, okapeme a nase-
                                                             káme nadrobno. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme, stejně jako očištěnou
                                                             a omytou mrkev. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Vykuchané, oči-
                                      Pstruh                 štěné ryby opláchneme, osušíme, nasolíme a opepříme. Vnitřky ryb
                                                             potřeme utřeným česnekem. Do každé ryby vložíme kus cibule a mrkve,
                                      z alobalu              poté pstruha položíme na připravený alobal. Každou porci posypeme
                                                             směsí bylinek, přidáme plátek másla a důkladně vše zabalíme. Pstruha
                                                             s bylinkami pečeme v předehřáté troubě 15 - 20 minut a servírujeme i se
                                                             vzniklou šťávou. Do pekáčku ke pstruhovi vhodíme nakrájené brambo-
                                                             ry, cherry rajčátka a očištěné žampiony.


       Fish & chips

       Suroviny:
       75 g hladké mouky, 1 vejce, větší špetka soli, čerstvě namletý pepř, 1 lžička
       cukru, 125 g minerální perlivé vody, 2 filety mořské tresky, citron, jablečný
       ocet, 500 g oloupaných brambor, rostlinný olej, sůl
                                                                                                     Fish a chips
       Postup:
       Nejdříve si připravíme hranolky. Brambory si nakrájíme na silnější plátky, potom
       na hranolky. Hranolky zbavíme škrobu tak, že je v sítku důkladně propláchneme
       studenou vodou. Brambory dobře osušíme utěrkou. Máme dvě možnosti, jak
       hranolky připravit. Pokud preferujeme zdravější variantu, pečeme je v dobře
       rozpálené troubě na pečicím papíru lehce pokapané olivovým olejem. Nebo je
       fritujeme, což je ta správná příprava. Do vyšší pánve nalijeme vyšší vrstvu oleje,
       který necháme rozpálit a hranolky po částech smažíme dohněda. Čas od času je
       obrátíme. Pokud by se zdálo, že se rychle připalují, vařící olej zředíme studeným
       a ztlumíme teplotu. Hranolky fritujeme cca 15 minut. Připravíme si těstíčko na
       rybu. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, sůl a pepř. Přilijeme
       minerální vodu a žloutek, metličkou směs krátce prošleháme. Vedle v míse si
       dotuha vyšleháme jeden bílek  a opatrně vmícháme  k moučné směsi. Filety
       omyjeme, necháme okapat a dobře osušíme, nakrájíme na plátky tlusté asi 2 cm
       a osolíme. Kousky ryby obalíme v těstíčku, necháme dobře okapat a vkládáme
       do rozpáleného oleje. Smažíme z každé strany pár minut dohněda. Osmažené
       kousky ryby podáváme pokapané jablečným octem, případně s kouskem citrónu.
       28
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33