Page 28 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 28
Pečený hejk s americkými bramborami
Suroviny:
400 g filety hejka
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce petrželky
50 g másla
sušené bylinky
menší brambory
Postup:
Rybu očistíme, rozdělíme na porce, pokapeme
citronovou šťávou, každý kus zakápneme olejem
a na plochém pekáčku v troubě upečeme. Máslo
utřeme s velmi jemně nasekanou petrželovou natí,
bylinkami, 1 lžící citrónové šťávy a 2 špetkami Pečený
soli. Brambory umyjeme a nakrájíme. Přidáme na hejk
plech k rybě a dáme péct do trouby. Jakmile ryba
začne zlátnout, dáme na každou porci hrudku
petrželového másla a necháme dopéct.
Pstruh z alobalu
Suroviny:
4 menší pstruhy, ½ lžíce tymiánu, ½ lžíce šalvěje, 2 stroužky česneku,
1 lžíce petrželky, 1 lžíce kopru, 1 cibule, 1 mrkev, 250 g cherry raj-
čátek, ranné brambory, 250 g menších žampiónů
Postup:
Připravíme si čtyři stejné obdélníky alobalu a troubu si předehřejeme na
200 °C. Alobal potřeme máslem. Bylinky opláchneme, okapeme a nase-
káme nadrobno. Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme, stejně jako očištěnou
a omytou mrkev. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Vykuchané, oči-
Pstruh štěné ryby opláchneme, osušíme, nasolíme a opepříme. Vnitřky ryb
potřeme utřeným česnekem. Do každé ryby vložíme kus cibule a mrkve,
z alobalu poté pstruha položíme na připravený alobal. Každou porci posypeme
směsí bylinek, přidáme plátek másla a důkladně vše zabalíme. Pstruha
s bylinkami pečeme v předehřáté troubě 15 - 20 minut a servírujeme i se
vzniklou šťávou. Do pekáčku ke pstruhovi vhodíme nakrájené brambo-
ry, cherry rajčátka a očištěné žampiony.
Fish & chips
Suroviny:
75 g hladké mouky, 1 vejce, větší špetka soli, čerstvě namletý pepř, 1 lžička
cukru, 125 g minerální perlivé vody, 2 filety mořské tresky, citron, jablečný
ocet, 500 g oloupaných brambor, rostlinný olej, sůl
Fish a chips
Postup:
Nejdříve si připravíme hranolky. Brambory si nakrájíme na silnější plátky, potom
na hranolky. Hranolky zbavíme škrobu tak, že je v sítku důkladně propláchneme
studenou vodou. Brambory dobře osušíme utěrkou. Máme dvě možnosti, jak
hranolky připravit. Pokud preferujeme zdravější variantu, pečeme je v dobře
rozpálené troubě na pečicím papíru lehce pokapané olivovým olejem. Nebo je
fritujeme, což je ta správná příprava. Do vyšší pánve nalijeme vyšší vrstvu oleje,
který necháme rozpálit a hranolky po částech smažíme dohněda. Čas od času je
obrátíme. Pokud by se zdálo, že se rychle připalují, vařící olej zředíme studeným
a ztlumíme teplotu. Hranolky fritujeme cca 15 minut. Připravíme si těstíčko na
rybu. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, sůl a pepř. Přilijeme
minerální vodu a žloutek, metličkou směs krátce prošleháme. Vedle v míse si
dotuha vyšleháme jeden bílek a opatrně vmícháme k moučné směsi. Filety
omyjeme, necháme okapat a dobře osušíme, nakrájíme na plátky tlusté asi 2 cm
a osolíme. Kousky ryby obalíme v těstíčku, necháme dobře okapat a vkládáme
do rozpáleného oleje. Smažíme z každé strany pár minut dohněda. Osmažené
kousky ryby podáváme pokapané jablečným octem, případně s kouskem citrónu.
28