Page 26 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 26
Rybí polévka
Rybí
Suroviny: polévka
Vývar:
500 g rybích kostí
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
50 g cibule
5 kuliček celého černého pepře
5 kuliček nového koření
5 bobkových lístků
sůl
2 l vody
Polévka:
300 g kořenové zeleniny
100 g cibule
50 g hladké mouky
50 g másla
1,5 l rybího vývaru
200 g rybího masa (popř. jiker nebo mlíčí)
1 svazek petrželky
špetka muškátového květu
pepř a sůl
Postup:
Do studené vody vložíme rybí kosti a zeleninu, přivedeme
k bodu varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme
divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu (necháme
jen mírně pobublávat). Poté přes husté síto scedíme. Cibuli
a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme na jemné ko-
stičky nebo nudličky, orestujeme na másle, zaprášíme mou-
kou, zalijeme trochou zchladlého vývaru, zavaříme jíšku,
krátce provaříme, dolijeme vývarem, přidáme na kostičky
nakrájené rybí maso, popřípadě jikry a mlíčí, které jsme si
uvařili zvlášť v osolené vodě, dochutíme solí, pepřem a lehce
muškátovým oříškem. Hotovou polévku zdobíme sekanou
petrželkou.
Kari krevetová polévka
Suroviny:
1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 400 g vyloupaných krevet, 1-2 stroužky
nadrceného česneku, 1 středně velká cibule, pokrájená na kostičky
či proužky, 1 červená paprika, pokrájená na proužky, 1/2 lžíce čer-
stvě nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce thajské červené kari pasty,
400 g balení kokosového mléka neslazeného, 500 ml teplého zele-
ninového vývaru, šťáva z necelé limetky, sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
V malé pánvičce rozpusťte máslo a opečte na něm za občasného
Kari krevetová míchání zprudka krevety až zrůžovějí. Trvá to cca 2 - 3 minuty. Osolte,
opepřete a dejte stranou. V hrnci na polévku ohřejte olej a dejte na
polévka něj opékat cibuli, papriku (cca 3 minuty) a nakonec po cca 2 minutách
i česnek. Ten opékejte maximálně 1 minutu a hned přidejte zázvor,
vmíchejte thajskou červenou kari pastu. Nejlépe metličkou pastu roz-
míchejte do ztracena za stálého míchání. Míchejte nepřetržitě metlič-
kou dál a přilijte vývar, kokosové mléko a přiveďte k varu. Stáhněte
výkon sporáku na minimum a nechte za občasného míchání pozvolna
vařit cca 8 - 10 minut. Polévka pomalu začne houstnout.
26