Page 26 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 26

Rybí polévka
                                                                                              Rybí
          Suroviny:                                                                           polévka
          Vývar:
          500 g rybích kostí
          200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
          50 g cibule
          5 kuliček celého černého pepře
          5 kuliček nového koření
          5 bobkových lístků
          sůl
          2 l vody
          Polévka:
          300 g kořenové zeleniny
          100 g cibule
          50 g hladké mouky
          50 g másla
          1,5 l rybího vývaru
          200 g rybího masa (popř. jiker nebo mlíčí)
          1 svazek petrželky
          špetka muškátového květu
          pepř a sůl

          Postup:
          Do studené vody vložíme rybí kosti a zeleninu, přivedeme
          k bodu varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme
          divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu (necháme
          jen mírně pobublávat). Poté přes husté síto scedíme. Cibuli
          a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme na jemné ko-
          stičky nebo nudličky, orestujeme na másle, zaprášíme mou-
          kou, zalijeme trochou zchladlého vývaru, zavaříme jíšku,
          krátce provaříme, dolijeme vývarem, přidáme na kostičky
          nakrájené rybí maso, popřípadě jikry a mlíčí, které jsme si
          uvařili zvlášť v osolené vodě, dochutíme solí, pepřem a lehce
          muškátovým oříškem. Hotovou polévku zdobíme sekanou
          petrželkou.






                                                              Kari krevetová polévka

                                                              Suroviny:
                                                              1 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 400 g vyloupaných krevet, 1-2 stroužky
                                                              nadrceného česneku, 1 středně velká cibule, pokrájená na kostičky
                                                              či proužky, 1 červená paprika, pokrájená na proužky, 1/2 lžíce čer-
                                                              stvě nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce thajské červené kari pasty,
                                                              400 g balení kokosového mléka neslazeného, 500 ml teplého zele-
                                                              ninového vývaru, šťáva z necelé limetky, sůl a čerstvě namletý pepř

                                                              Postup:
                                                              V malé pánvičce rozpusťte máslo a opečte na něm za občasného
                                Kari krevetová                míchání zprudka krevety až zrůžovějí. Trvá to cca 2 - 3 minuty. Osolte,
                                                              opepřete a dejte stranou. V hrnci na polévku ohřejte olej a dejte na
                                polévka                       něj opékat cibuli, papriku (cca 3 minuty) a nakonec po cca 2 minutách
                                                              i česnek. Ten opékejte maximálně 1 minutu a hned přidejte zázvor,
                                                              vmíchejte thajskou červenou kari pastu. Nejlépe metličkou pastu roz-
                                                              míchejte do ztracena za stálého míchání. Míchejte nepřetržitě metlič-
                                                              kou dál a přilijte vývar, kokosové mléko a přiveďte k varu. Stáhněte
                                                              výkon sporáku na minimum a nechte za občasného míchání pozvolna
                                                              vařit cca 8 - 10 minut. Polévka pomalu začne houstnout.

       26
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31