Page 21 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 21

Lososové
                                                             tataki














        Lososové tataki
        Suroviny:
        150 g lososa, 5 lžic sójové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje,
        wasabi prášek, sůl a pepř, ½ limetky
                                                                                          Špenátové vafle
        Postup:                                                                           s lososem
        Nejprve si připravíme marinádu na lososa. 5 polévkových lžic sójové
        omáčky smícháme se šťávou z ½ limetky a wasabi práškem. Když se
        spojí wasabi se sójovou omáčkou, je na čase vzít lososa, očistit ho od
        kůže, aby byl z obou stran hladký a růžový. Připravené kousky loso-
        sa dáme marinovat do marinády a necháme odpočinout. Na pánev
        dáme pár kapek sezamového oleje, vyndáme lososa z marinády
        a pomocí kuchyňské utěrky ho ze všech stran otřeme. Dáme ho na
        pánev, na střední plamen a necháme zprudka zatáhnout ze všech
        stran. Losos je opečen jen po obvodu a uvnitř je syrový, to je kouzlo
        této úpravy. Podávat můžeme například s wakame salátem.




        Špenátové vafle s lososem
        Suroviny:
        50 g másla, 200 g hladké mouky, 1 lžička prášku na pečení,
        ½ lžičky cukrářského droždí, 5 vajíček, 450 ml mléka,
        450 ml smetany, hrst špenátu, 200 g uzeného lososa, sůl a pepř

        Postup:
        Rozpusťte máslo nad mírným plamenem. Smíchejte mouku, prášek
        na pečení a cukrářské droždí v misce a jemně promíchejte ručním
        mixérem. V jiné misce promíchejte vajíčka, potom přidejte mléko
        a smetanu. Špenát omyjte a osušte. Lososa nakrájejte na 1 cm plát-
        ky. Dejte rozpuštěné máslo a špenát do mixéru a mixujte po dobu
        4-5 minut. Rozmixovanou směs přidejte do těsta a míchejte ho,
        dokud se nezjemní. Těsto nalijte do vaflovače a upečte vafle. Vafle
        podávejte ještě teplé s lososem, dochuťte solí a pepřem a podávejte
        s červenou cibulí, mlíčím a koprovou smetanou.
                                                                                                                21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26