Page 21 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 21
Lososové
tataki
Lososové tataki
Suroviny:
150 g lososa, 5 lžic sójové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje,
wasabi prášek, sůl a pepř, ½ limetky
Špenátové vafle
Postup: s lososem
Nejprve si připravíme marinádu na lososa. 5 polévkových lžic sójové
omáčky smícháme se šťávou z ½ limetky a wasabi práškem. Když se
spojí wasabi se sójovou omáčkou, je na čase vzít lososa, očistit ho od
kůže, aby byl z obou stran hladký a růžový. Připravené kousky loso-
sa dáme marinovat do marinády a necháme odpočinout. Na pánev
dáme pár kapek sezamového oleje, vyndáme lososa z marinády
a pomocí kuchyňské utěrky ho ze všech stran otřeme. Dáme ho na
pánev, na střední plamen a necháme zprudka zatáhnout ze všech
stran. Losos je opečen jen po obvodu a uvnitř je syrový, to je kouzlo
této úpravy. Podávat můžeme například s wakame salátem.
Špenátové vafle s lososem
Suroviny:
50 g másla, 200 g hladké mouky, 1 lžička prášku na pečení,
½ lžičky cukrářského droždí, 5 vajíček, 450 ml mléka,
450 ml smetany, hrst špenátu, 200 g uzeného lososa, sůl a pepř
Postup:
Rozpusťte máslo nad mírným plamenem. Smíchejte mouku, prášek
na pečení a cukrářské droždí v misce a jemně promíchejte ručním
mixérem. V jiné misce promíchejte vajíčka, potom přidejte mléko
a smetanu. Špenát omyjte a osušte. Lososa nakrájejte na 1 cm plát-
ky. Dejte rozpuštěné máslo a špenát do mixéru a mixujte po dobu
4-5 minut. Rozmixovanou směs přidejte do těsta a míchejte ho,
dokud se nezjemní. Těsto nalijte do vaflovače a upečte vafle. Vafle
podávejte ještě teplé s lososem, dochuťte solí a pepřem a podávejte
s červenou cibulí, mlíčím a koprovou smetanou.
21