Page 18 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 18
Šneci z listového těsta s lososem
Suroviny:
1 listové těsto
1 balení uzeného lososa
tavený sýr Šneci
kopr s lososem
bazalka
sůl a pepř
Postup:
Listové těsto rozválíme, potřeme taveným
sýrem a poklademe plátky lososa. Přidáme
bylinky a těsto zavineme a pevně stlačíme.
Rolku pokrájíme na kroužky tlusté 1 - 1,5 cm
a poklademe na plech vyložený pečícím pa-
pírem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu
15 minut.
Avokádový toast s lososem
Suroviny:
1 zralé avokádo, šťávu z půlky citronu, 2 lžičky
krájených sušených rajčat, 1 lžičku najemno
pokrájených kapar, sůl, pepř, 4 plátky žitného
chleba, nebo obyčejného chleba, 80 g uzeného
lososa, ředkvičku, klíčky naklíčené řeřichy,
sezam na ozdobení
Postup:
Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a lžící vyd-
loubněte dužinu ze slupek. Vidličkou dužinu po-
řádně rozmačkejte, zakápněte citronovou šťávou,
přidejte sušená rajčata, kapary, osolte a opepřete.
Vše promíchejte a dejte zatím stranou. Opečte
Avokádový toast si chleba v toustovači nebo nasucho na pánvi
s lososem z obou stran a na každý plátek naneste poctivé
množství avokádové směsi a plátky lososa.
Toast ozdobte pokrájenou ředkvičkou, klíčky
řeřichy a posypte sezamem.
Filet lososa se šťouchanými bramborami
Suroviny:
steak z lososa s kůží, olivový olej, pepř, sůl, citrón,
6 brambor, 1 lžíce másla, jarní cibulka – pouze nať,
polníček
Postup:
Brambory oloupeme a dáme vařit přibližně na 15 mi-
nut. Jakmile jsou brambory uvařené, slijeme z nich
vodu, přidáme máslo, sůl a rozšťoucháme je. Na-
konec ještě přidáme trochu jarní cibulky. Na pán-
vi rozpálíme trochu olivového oleje. Jakmile je olej
horký, položíme na něj lososa kůží dolů. Takto lososa
opékáme přibližně 7 minut. Poté jej obrátíme a ne-
cháme na pánvi další 3 minuty. Lososa nenechávejte Filet
na pánvi déle než 10 minut, aby se nevysušil. Mezitím lososa
připravíme jako přílohu lehký salátek z polníčku.
Lososa podávejte se šťouchanými brambory, citró-
nem a salátem.
18