Page 18 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 18

Šneci z listového těsta s lososem

       Suroviny:
       1 listové těsto
       1 balení uzeného lososa
       tavený sýr                                                                              Šneci
       kopr                                                                                    s lososem
       bazalka
       sůl a pepř
       Postup:
       Listové těsto rozválíme, potřeme taveným
       sýrem a poklademe plátky lososa. Přidáme
       bylinky a těsto zavineme a pevně stlačíme.
       Rolku pokrájíme na kroužky tlusté 1 - 1,5 cm
       a poklademe na plech vyložený pečícím pa-
       pírem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu
       15 minut.




                                                                              Avokádový toast s lososem

                                                                              Suroviny:
                                                                              1 zralé avokádo, šťávu z půlky citronu, 2 lžičky
                                                                              krájených sušených rajčat, 1 lžičku najemno
                                                                              pokrájených kapar, sůl, pepř, 4 plátky žitného
                                                                              chleba, nebo obyčejného chleba, 80 g uzeného
                                                                              lososa, ředkvičku, klíčky naklíčené řeřichy,
                                                                              sezam na ozdobení

                                                                              Postup:
                                                                              Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a lžící vyd-
                                                                              loubněte dužinu ze slupek. Vidličkou dužinu po-
                                                                              řádně rozmačkejte, zakápněte citronovou šťávou,
                                                                              přidejte sušená rajčata, kapary, osolte a opepřete.
                                                                              Vše promíchejte a dejte zatím stranou. Opečte
                                                  Avokádový toast             si chleba v toustovači nebo nasucho na pánvi
                                                  s lososem                   z obou stran a na každý plátek naneste poctivé
                                                                              množství avokádové směsi a plátky lososa.
                                                                              Toast ozdobte pokrájenou ředkvičkou, klíčky
                                                                              řeřichy a posypte sezamem.




       Filet lososa se šťouchanými bramborami

       Suroviny:
       steak z lososa s kůží, olivový olej, pepř, sůl, citrón,
       6 brambor, 1 lžíce másla, jarní cibulka – pouze nať,
       polníček

       Postup:
       Brambory oloupeme a dáme vařit přibližně na 15 mi-
       nut. Jakmile jsou brambory uvařené, slijeme z nich
       vodu, přidáme máslo, sůl a rozšťoucháme je. Na-
       konec ještě přidáme trochu jarní cibulky. Na pán-
       vi rozpálíme trochu olivového oleje. Jakmile je olej
       horký, položíme na něj lososa kůží dolů. Takto lososa
       opékáme přibližně 7 minut. Poté jej obrátíme a ne-
       cháme na pánvi další 3 minuty. Lososa nenechávejte                                         Filet
       na pánvi déle než 10 minut, aby se nevysušil. Mezitím                                      lososa
       připravíme  jako  přílohu  lehký  salátek  z  polníčku.
       Lososa podávejte se šťouchanými brambory, citró-
       nem a salátem.

       18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23