Page 13 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 13

Dýňová polévka

          Suroviny:
          1 ks máslové dýně
          1 ks čerstvé chilli papričky
          1,5 l kuřecího vývaru
          1 dl smetany
          sůl a pepř
                                                                               DÝŇOVÁ polévka
          Postup:
          Dýni oloupejte, odstraňte semínka a duž-
          ninu  nakrájejte  na kostičky.  Do připra-
          veného vývaru přidejte nadrobno pokrá-
          jenou chilli papričku, sůl, pepř a smetanu.
          Dejte vařit na cca 30 minut a následně dýni
          i s vývarem rozmixujte do hladkého krému.
          Na talíři lze dozdobit lžící ušlehané smetany
          a opraženými dýňovými semínky. Pakliže
          v polévce vynecháte chilli, sůl, pepř a ozdo-
          bu, lze ji podávat i jako příkrm kojencům.



                                                                       Slunečnicovo-dýňový chléb

                                                                       Suroviny:
                                                                       500 g pšeničné tmavé chlebové mouky, kostka droždí, hrnek
                                                                       mléka, lžička cukru, sůl, kmín, hrst dýňových semínek, hrst
                                                                       slunečnicových semínek, podle potřeby vlažná voda nebo
                                                                       mléko

                                                                       Postup:
                                                                       Připravte si kvásek. Do misky dejte mouku, sůl, kmín,
                                      DÝŇOVÝ chléb                     semínka, promíchejte, přidejte kvásek, podle potřeby vodu
                                                                       a zadělejte těsto, které necháte kynout. Po vykynutí vytvoříte
                                                                       bochánek, necháte na plechu ještě 15 min. kynout. Než ho
                                                                       dáte péct, potřete bochník vlažnou vodou. Poté vložte do pře-
                                                                       dehřáté trouby na 180°C a pečte asi 50 min.




                                                                       Dýňové rizoto

                                                                       Suroviny:
                                                                       1 středně velká dýně hokaido, 400 ml zeleninového vývaru,
                                                                       200 ml rýže arborio, 2 polévkové lžíce másla, 1 cibule nakrá-
                                                                       jená najemno, parmezán, smetana na ozdobu

                                                                       Postup:
                                                                       Dýni dobře očistíme kartáčkem a nakrájíme na malinké
                                                                       kostičky. V silnostěnné, vyšší pánvi rozehřejeme máslo
                                                                       a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jak-
                                                                       mile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme  rýží,
                                                                       promícháme a zalijeme asi sběračkou teplého vývaru. Rýži
                                                                       je nutné občas míchat, aby se nepřichytila, když se odpaří
                                                                       všechen vývar, přilijeme další sběračku a tento postup opa-
                                                                       kujeme, dokud není rýže uvařená „na skus“ a zároveň nemá
                                                                       krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané smetanou
                                                                       a posypané parmazánem.
                                                                                                                13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18