Page 13 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 13
Dýňová polévka
Suroviny:
1 ks máslové dýně
1 ks čerstvé chilli papričky
1,5 l kuřecího vývaru
1 dl smetany
sůl a pepř
DÝŇOVÁ polévka
Postup:
Dýni oloupejte, odstraňte semínka a duž-
ninu nakrájejte na kostičky. Do připra-
veného vývaru přidejte nadrobno pokrá-
jenou chilli papričku, sůl, pepř a smetanu.
Dejte vařit na cca 30 minut a následně dýni
i s vývarem rozmixujte do hladkého krému.
Na talíři lze dozdobit lžící ušlehané smetany
a opraženými dýňovými semínky. Pakliže
v polévce vynecháte chilli, sůl, pepř a ozdo-
bu, lze ji podávat i jako příkrm kojencům.
Slunečnicovo-dýňový chléb
Suroviny:
500 g pšeničné tmavé chlebové mouky, kostka droždí, hrnek
mléka, lžička cukru, sůl, kmín, hrst dýňových semínek, hrst
slunečnicových semínek, podle potřeby vlažná voda nebo
mléko
Postup:
Připravte si kvásek. Do misky dejte mouku, sůl, kmín,
DÝŇOVÝ chléb semínka, promíchejte, přidejte kvásek, podle potřeby vodu
a zadělejte těsto, které necháte kynout. Po vykynutí vytvoříte
bochánek, necháte na plechu ještě 15 min. kynout. Než ho
dáte péct, potřete bochník vlažnou vodou. Poté vložte do pře-
dehřáté trouby na 180°C a pečte asi 50 min.
Dýňové rizoto
Suroviny:
1 středně velká dýně hokaido, 400 ml zeleninového vývaru,
200 ml rýže arborio, 2 polévkové lžíce másla, 1 cibule nakrá-
jená najemno, parmezán, smetana na ozdobu
Postup:
Dýni dobře očistíme kartáčkem a nakrájíme na malinké
kostičky. V silnostěnné, vyšší pánvi rozehřejeme máslo
a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jak-
mile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme rýží,
promícháme a zalijeme asi sběračkou teplého vývaru. Rýži
je nutné občas míchat, aby se nepřichytila, když se odpaří
všechen vývar, přilijeme další sběračku a tento postup opa-
kujeme, dokud není rýže uvařená „na skus“ a zároveň nemá
krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané smetanou
a posypané parmazánem.
13