Page 10 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 10
DÝŇOVÉ pyré
Dýňové pyré
Suroviny:
1/2 lžičky kmínu, 3 lístky bobkového listu, 100 g másla, 1 lžič-
ka oregana, 1 lžička bazalky, 1 ks dýně hokaido
Postup:
Středně velkou dýni hokaido omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme
semínka a zbytek nakrájíme na kostky. Dýni dáme do velkého
hrnce, přidáme sůl, kmín, bobkový list a zalijeme vodou.
Uvaříme doměkka, dýně je hotová za cca 15 - 20 minut.
Uvařenou dýni scedíme, bobkové listy vyndáme. Ještě horkou
dýni rozšleháme společně se 100 g másla a dochutíme podle
potřeby - solí, bylinkami, osmaženou cibulkou apod. Já použi-
la v tomto případě jen sušené oregano a trochu bazalky, ale
s cibulkou je také moc dobré. Dýňové pyré podáváme jako
přílohu.
Dýňová zmrzlina
Suroviny:
650 g dýně (nejlépe máslové), 250 g cukru, 150 g třtinového
cukru, 1,5 l plnotučného mléka, 400 ml smetany ke šlehání,
200 g kondenzovaného mléka, kousek skořice v celku, 2 lžičky
mleté skořice, 9 tobolek kardamomu
DÝŇOVÁ zmrzlina
Postup:
Oloupejte dýni, rozkrojte, vydlabejte dužninu a dýni nakrá-
jejte na kousky. Dejte ji společně s mlékem, tmavým cukrem
a kouskem celé skořice do hrnce. Pozvolna vařte cca 30 min.
do změknutí. Vyjměte skořici. V hmoždíři rozdrťte karda-
mon, který přidejte do uvařeného základu zmrzliny společně
se smetanou, bílým cukrem a mletou skořicí. Vše rozmixujte
tyčovým mixerem. Hotovou směs vlijte do nádoby, ve které
bude zmrzlina tuhnout. Důležité je zmrzlinu každé dvě hodi-
ny promíchat, do té doby, než zhoustne.
Podávejte se šlehačkou nebo opečenou drobenkou na koláč.
10