Page 9 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 9
Jak dýni pěstovat Dýně obsahuje hodně vitamínů a minerálů bez zásadního obsahu
Dýni můžete pěstovat i ze semen, které vyjmete ze zakoupeného plodu tuků. Je vhodná při redukci nadbytečných kilogramů.
a necháte uschnout. Chcete-li však záruku vzklíčení a mít z výsledku Na 100 g má přibližně (údaje se mohou lišit podle odrůd):
opravdu požitek, vsaďte na vyšlechtěné odrůdy, které zaručeně nejsou stejný obsah hořčíku a draslíku jako citron
sprášené (nevyroste z nich mix různých dýní). Seženete je od pěstitelů, 3× vyšší obsah vápníku než mrkev
a to i na internetu. Dýně se sází v půlce května, a to nejlépe do kom- 12× menší podíl cukrů než brambory
postu. Pokud chcete tento plod pěstovat každý rok, musíte ji sázet vždy stejný obsah fosforu jako citron
jinam, jelikož z půdy bere velké množství živin. Sklízí se ve chvíli, kdy je odrůda Vianatera obsahuje až dvojnásobek betakarotenu oproti
stopka zcela zaschlá. rajčatům a broskvím
Proč pěstovat dýni? Dýně proti nemocem
Je zdravá, není kalorická, umí léčit. Obsahuje velké množství rozpustné Díky vysokému obsahu antioxidantů pomůže posílit imunitní systém,
vlákniny – zahání hlad. Snižuje krevní tlak a má protirakovinné účinky. navíc pomáhá s vylučováním hlenu z plic, průdušek a hrtanu. Šťáva
Rozmixovaná s mlékem se doporučuje při poruše trávení a žaludečních z dýně zase zbaví zácpy, odzbrojí i tasemnici. Potýkáte-li se se záněty
vředech. Působí jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči. Brání močového měchýře nebo vás trápí problémy s prostatou, podpořte léč-
tvorbě krevních sraženin v arteriích. V kuchyni se dá využít na všech- bu semínky. Jednou za den si požvýkejte pět polévkových lžic dýňových
ny způsoby, jelikož ji můžete vařit, péct, smažit, grilovat, odšťavňovat či semen a do třech dnů byste se měli cítit lépe. Semínka tykví obsahují až
zavařovat. Slouží jako základ pro moučníky i zmrzlinu pro labužníky. 45 % nenasycených mastných kyselin a nukleové kyseliny, které regene-
Pokaždé je vynikající a jiná. Čím častěji ji budete jíst, tím rychleji zjistíte, rují tělesné buňky, pomáhají zdravému růstu těla, při metabolismu
jak moc prospívá vašemu organismu. vápníku a při přestavbě karotenu v bioaktivní vitamín A.
Bruschetta s dýní
a kozím sýrem
Suroviny:
1 bageta, 1 menší dýně Hokaido, lžíce
medu, kostku kozího sýra, hrst polníčku,
lžíci piniového oříšku, 2 lžíce dýňového
oleje, čerstvý tymián, sůl, pepř
Postup:
Dýni si rozkrojte a vydlabejte pros-
tředek se semínky. Nakrájejte dýni na
menší kostičky, osolte, opepřete a spolu
se snítky tymiánu dejte do pekáče. Na-
konec vše zakápněte dýňovým olejem
a medem, který ji krásně dochutí a vložte
do rozehřáté trouby. Bagetu na plátky si
opečte, aby pěkně křupala. Když je dýně
změklá, ale ne moc – cca 15 min, vyn-
Bruschetta s DÝNÍ dejte ji z trouby. Poté vezměte kozí sýr
a v misce ho smíchejte s lístky salátu,
dýně a piniového oříšku. Vše zakápněte
dýňovým olejem. Podávejte na bagetě.
9