Page 8 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 8
DRUHY
Máslová, je velmi náročná na pěstování. Má hruškovitý tvar a většinu plodu tvoří dužina, nikoli
semeno a slupka. Proto se považuje za nejekonomičtější. Špagetová, patří mezi největší plodící
dýně s hmotností plodu kolem 2 kg. Má kulovitý či protáhlý tvar a krémovou, žlutou nebo i oran-
žovou barvu. Její slupka postupem dozrávání tvrdne. Dužina je vláknitá a po tepelné úpravě
vznikají tzv. špagety, které mohou v kuchyni nahradit těstoviny. Tato dýně se dá používat i mís-
to nudlí do polévky. Hokaido, v Čechách se prodává především červená neboli kaštanová dýně.
Plody mají kolem 1,5 kg. Nejčastěji se z ní dělá polévka. Hokaido je i zelená, ta je více zploštělá
a žebrovitá. Jedna rostlina Hokaido plodí vždy jeden plod. Jde o jediné dýně, které při tepelné
úpravě neloupeme. Červené nebo zelené můžete využít na dýňový krém. Chioggia (Marina
di Chioggia), byla vyšlechtěna v Itálii a její velikost sahá kolem 5 kg. Má tmavě zelenou bar-
vu a hrubou strukturu. Pro svou nasládlou chuť připomíná mrkev. Jelikož je její slupka velmi
tvrdá, doporučuje se dýni krájet na měsíčky. Žaludová, připomíná tvarem spíše jahodu. Váží
v průměru necelé kilo. Pro její oříškovou chuť je velmi oblíbená v Americe. Dá se jíst i za syrova.
Při pěstování nezabere tolik místa a nejvíce se jí daří v keřích. Muškátová, je velmi náročná na
teplo a nejvíce se jí daří v jižních zemích. Plody jsou vhodné i na okrasu, jelikož mají zajímavé
barokní tvary. Zralé mají krémovou až hnědou baru, dužina je velmi sytě oranžová. Goliáš, nej-
častěji se používá na zavařování kompotu, či k výrobě džemů. Obsahuje velké množství vody,
proto se neskladuje. Dorůstá až do hmotnosti 30 kg. Rondini, výborná na vaření, chuťově mezi
dýní a cuketou. Dýně Halloween, bílé nebo žluté, vhodné k dekoraci, ale i vaření. Lagenarie,
říká se jim labutě, jsou výborné na přípravu leča. Baby Boo, tyto mini dýně mají v syrovém
stavu oříškovou příchuť a v kuchyni všestranné využití (dají se péct, plnit, grilovat, smažit
i sušit). Sweet potatoes, nebo-li sladké brambory, dýně, která se dá konzumovat i za syrova.
Bleu de Hongrie, dýně s karamelovou příchutí. Acorn Chameleon nebo Carnival, dekora-
tivní dýně s oříškovou chutí. Sweet dumpling, dekorativní dýně s kaštanovou chutí. Německá
centýřová tykev, obří tykev vhodná především k vydlabávání a dekoraci.
Pečená dýně
Suroviny:
1/2 lžičky kmínu, 3 lístky bobkového listu,
100 g másla, 1 lžička oregana, 1 lžička bazalky,
1 ks dýně hokaido
Postup:
Z dýně odstraníme prostředek se semínky
a neoloupanou ji nakrájíme na půlměsíčky.
Dáme je do zapékací misky, osolíme, lehce
opepříme, posypeme nasekanými stroužky
česneku a štědře zakapeme olivovým olejem.
Vložíme do trouby rozehřáté na 200 °C a pe-
čeme, až dýně lehce zčervená. Pečená dýně je
Pečená DÝNĚ dobrá jen tak samotná nebo ji můžeme použít
jako přílohu k přírodně upravenému plátku
masa.
8